Dip koperkowo – czosnkowy
Dip to świetny zimny sos do każdego mięsa , oparty na bazie jogurtu greckiego , jest stosunkowo lekki . Nadaje się zarówno do dań z grilla , jak i mięs i warzyw do obiadu . Prosty , robi się go dosłownie w pięć minut , a do tego bardzo smaczny . Nie będę się rozpisywać i rozwijać w temacie dip – bo nie ma nad czym ..po prostu ,prosty przepis na smaczny dodatek 😉
Składniki :
- 1 kubek jogurt typu greckiego ( duży 400 ml )
- 1 łyżka majonezu
- 1 mały pęczek koperku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Koperek siekamy drobniutko nożem , wsypujemy do miseczki . Dodajemy do niego jogurt grecki , majonez , czosnek , cukier , sól i pieprz . Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji . Odstawiamy na godzinkę do lodówki . Po wyjęciu z lodówki dip, mieszamy i podajemy . Doskonały do mięs , ale także do warzyw np gotowanych na parze . Smacznego 😉