Duszona młoda kapusta z koprem w śmietanie
Duszona młoda kapusta to zawsze największy wiosenny hit , tak duży jak młode ziemniaki z sadzonym jajkiem i masłem 😉 O tej porze roku te warzywa po prostu smakują najlepiej . Nie ma nic lepszego jako przystawka do młodych ziemniaków i jajek sadzonych jak właśnie taka młoda , duszona kapusta . Można jeszcze, dorzucić pierś kurczaka z grilla lub na parze i mamy niebiański wprost obiad 😉 Łatwe w wykonaniu danie , które z powodzeniem da się odgrzać bez strat na jakości , co sprawia że również na kolację jest dobrym wyborem . Jeśli jeszcze dodamy czosnkowe bagietki .. mniam , chyba już nie trzeba bardziej zachęcać 😉 Nie ma się co zastanawiać , trzeba korzystać z wiosennych smaków , bo one są tylko raz w roku 😉
Składniki :
- 1 główka młodej kapusty
- 2 cebule bananowe lub szalotki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka słodkiej śmietany
- 2 płaskie ,łyżki mąki pszennej
- pęczek koperku
- 1/2 płaskiej łyżeczki , startej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy jak się da 😉 . Osobiście z młodej kapusty nie usuwam liści zewnętrznych, są jeszcze młode i pyszne tak samo jak reszta , a do tego ożywiają potrawę swoim zieleniutkim kolorkiem … 😉 Na maśle przesmażamy pokrojone szalotki , jak zmiękną dodajemy kapustę , mieszamy i dalej smażymy na niewielkim ogniu . Doprawiamy solą , cukrem i octem jabłkowym .
Jak kapusta nieco zmięknie , posypujemy ją mąką , mieszamy dokładnie i wlewamy śmietanę , cały czas mieszając . Nakrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 5 – 10 minut na małym ogniu . Zdejmujemy z ognia , dodajemy posiekany koperek i pieprz , ponownie mieszamy i gotowe można podawać 😉 Serwujemy na gorąco , jako dodatek do młodych ziemniaków z sadzonym jajkiem lub z czosnkowym pieczywem , czy jakkolwiek lubicie … 😉 Smacznego !