„Farmerska ” surówka z kapusty i pora
Farmerska surówka , jest to kolejna propozycja , znakomitego dodatku do zimowego obiadku 😉 Smaczna , prosta , a co najważniejsze bardzo zdrowa . W mojej kuchni surówki , nie są zbyt częstym gościem , ale jak już są , to muszą być pyszne , inaczej , problemem jest zachęcić domowników , do ich degustacji , gdyż są zwolennikami gotowanej jarzyny 😉 Cóż , dobra surówka , nie jest zła 😉
Składniki :
- ćwiartka małej główki , białej kapusty
- 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej
- 1 mały por ( bez ciemnozielonej części )
- 1 średnia marchewka
- 1 jabłko
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 czubata łyżeczka cukru ( można zastąpić miodem )
- sól , pieprz do smaku
- koperek do dekoracji
Kapustę szatkujemy , najcieniej jak się da . Genialna do tego, jest nastawna mandolina do warzyw 😉 . To samo z porem . Marchewkę , jabłko , obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach . Kukurydzę odsączamy z zalewy . Wszystkie warzywa, oprócz kukurydzy , mieszamy w misce , solimy , pieprzymy , lekko ugniatając ręką ,aż zmiękną ( dotyczy to kapusty, ). Kukurydzę dodajemy po ugnieceniu warzyw . Dokładamy majonez , ocet jabłkowy , cukier i mieszamy . Odstawiamy na około 10 minut , żeby surówka się przegryzła , ponownie mieszamy i możemy podawać, posypaną świeżym koperkiem , jako dodatek do obiadu 😉 Smacznego !