Gorące , chrupiące ,kanapki „Gyros”
Kolacja , a co na kolację ? ..to co zostało z obiadu 😉 W piekarniku leży jakaś pałka i dwa kawałki skrzydełka z pieczonego kurczaka , tak więc trzeba coś sklecić i nakarmić domowników . Wbrew pozorom , są to bardzo fajne składniki ,a jeśli jeszcze wyszperamy ze dwie czerstwe bułki , no to wypas na całego i kolacja będzie pyszna.. 😉
Składniki na 4 kanapki :
- 2 czerstwe bułki
- 1 pieczona pałka z kurczaka ( z obiadu ,lub inna część )
- 2 skrzydełka ( pieczone z obiadu 😉 )
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- 4 plastry sera
- 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1/2 małej cebuli
- 2 korniszony
Kurczaka obieramy z mięsa , kości wyrzucamy , a mięso rozrywamy palcami na kawałki . Cebulę kroimy w paseczki i wrzucamy na rozgrzany olej , na patelnię dodając do niej kurczaka i przyprawę gyros . Smażymy mieszając , aż cebulka zrobi się miękka , dolewamy łyżkę ketchupu -smażymy jeszcze chwilę i odstawiamy . Bułki przecinamy na połowę , układamy na blaszce i na każdej połowie układamy porwany ser , na to kurczaka i znowu ser . Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180 C około 6-7 minut ( aż ser się porządnie rozpuści ) . Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pokrojonym w kostkę lub paski korniszonem i gotowe … Można podać do nich sos czosnkowy i będzie bajecznie .. 😉 Proste , szybkie i tanie , na kolację doskonałe danie 😉