Gulasz z nerek wieprzowych z pieczarkami

Rate this post

Gulasz z nerek wieprzowych z pieczarkami

Gulasz to pyszna potrawa , ale taki z nerek wieprzowych potrafi niejednego wystraszyć 😉 Ogólnie podroby bywają dla niektórych ciężkim tematem . Moim zdaniem nie trzeba się ich obawiać gdyż dobrze przyrządzone nie ustępują smakiem innym częścią mięsa ,a bywa że są nawet lepsze . Dodatkowo wiele podrobów jest bogatym źródłem witamin i minerałów dlatego warto wyzbyć się uprzedzeń i spróbować . Gulasz z nerek wieprzowych z pieczarkami ma delikatny smak i kremowy sos , po prostu pycha 😉 

składniki na 2-3 osoby w zależności od apetytu ;):
  • 1 kg nerek wieprzowych ( bardzo się kurczą podczas gotowania i jest sporo odpadu po wycięciu żył )
  • 9-10 pieczarek
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • sól , pieprz czarny do smaku
  • mleko do wymoczenia nerek

Nerki płuczemy pod bieżącą zimną wodą . Każdą przekrawamy na połowę i wycinamy żyły ze środka . Trzeba to robić bardzo ostrym nożem do filetowania , inaczej nawalczycie się niemiłosiernie , bo łatwo się nie poddają 😉  Tak spreparowane ponownie płuczemy w zimnej wodzie . Układamy w pojemniku zalewamy mlekiem tak żeby były całkowicie zatopione , zamykamy szczelnie i zostawiamy na noc w lodówce . Te zabiegi są konieczne ze względu na mało apetyczny zapach nerek , którego trzeba się pozbyć 😉 Następnego dnia nerki obgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych  ziela angielskiego .



Jak już będą miękkie , odcedzamy od wody i ponownie płuczemy wodą . Teraz można już je pokroić w dowolne kawałki i podsmażyć na patelni na maśle razem z cebulą , wyciśniętym praską czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami . Kiedy wszystko się zrumieni i przysmaży zalewamy śmietaną , dodajemy musztardę . Dusimy pod przykryciem , co jakiś czas mieszając do czasu aż sos się zagęści . Tuż przed podaniem doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem . Serwujemy na gorąco z pieczywem czosnkowym lub innym dodatkiem . Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Gulasz z nerek wieprzowych z pieczarkami”

  1. My bardzo lubimy podroby, a że jest w miasteczku ubojnia świń od rolników (nie z wielkiej farmy), więc raczej są zdrowe. A nereczki to pychota!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *