Jajka przepiórcze w aromatycznej, chrupiącej panierce. Wielkanocny hit
Jajka przepiórcze w aromatycznej panierce to niekłopotliwa pyszna potrawa na wszelakie imprezki i święta. Za rogiem już czai się Wielkanoc 😉 Jest to moje ulubione święto, gdym musiała wybierać, bo ja jakoś ogólnie za świętami nie przepadam.. Wiadomo wszyscy wtedy odpoczywają, spożywają.. a ty zapindalasz na podwójnych obrotach. Pot ścieka z tyłu i z przodu.. jęzor z wysiłku podłogę omiata.. No bo przecież, ktoś to wszystko musi ogarnąć, przygotować, ugotować.. a w „nagrodę” posprzątać na koniec… Victoria ! 😉 Cóż.. życie, albo jesteś kierownikiem albo wyrobnikiem 😉 Jednak mimo tego wszystkiego akurat Wielkanoc najmniej mnie boli. Dlaczego? Bo po skończonych manewrach w kuchni i przy stole mogę uciec do ogrodu gdzie wiosną praca to relaks i przyjemność.. 😉
Wracając do jajek przepiórczych. Zrobisz je nawet dzień wcześniej bo smakują i na zimno i na gorąco. Doskonałe na kanapki i jako przekąska z jakimś dipem. Do obiadu czy śniadania także się wpasują, a do tego są naprawdę nietuzinkowe dzięki mieszance przypraw. Polecam w końcu czasem trzeba sobie życie ułatwić, nie pozbawiając go smaku 😉
składniki :
- 36 jajek przepiórczych (2 wytłoczki po 18 szt)
- 2 jajka kurze ( lub 6 przepiórczych 😉 )
- 2 szklanki dobrej jakości bułki tartej
- 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 płaskiej łyżeczki wędzonej papryki słodkiej ( może być zwykła nie wędzona 😉 )
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu (możesz użyć czarnego jeśli wolisz;) )
- sól do smaku
Jajka przepiórki, wyjmij z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem. Jeśli będą miały temperaturę otoczenia ugotują się szybciej niż takie zimne. Zagotuj wodę w niedużym garnku. Jak już będzie bulgotać wsyp jajka przepiórcze. Nie, nie pękną. Jajka przepiórki gotuje się inaczej niż kurze, żeby nie tracić tego co w nich najcenniejsze 😉 Przetrzymaj je w tym wrzątku około 4 minut. Odcedź i schłodź zimną wodą do całkowitego wystygnięcia. To bardzo ważne, gdyż przerwanie procesu gotowania sprawi że żółto zachowa apetyczny kolor.
Obierz delikatnie ze skorupek. Wsyp bułkę tartą do miseczki. W osobnym pojemniku roztrzep, surowe jajka kurze z przyprawami z listy oraz solą do smaku. Następnie obtaczaj jajeczka przepiórcze w jajku i bułce tartej. Tak jak kotlety schabowe z tym, że jajka warto obtoczyć kilkakrotnie, żeby panierka była nieco grubsza.
Jest wtedy bardziej chrupiąca i aromatyczna, po prostu smaczniejsza 😉 Smaż na klarowanym maśle-takie są najpyszniejsze. Możesz też użyć każdego, dowolnego tłuszczu, który lubisz. Jajka przepiórcze w aromatycznej, chrupiącej panierce to prawdziwy Wielkanocny hit i nie tylko. Zaserwowane na ciepło lub na zimno z sosami czy dipem nie mają sobie równych 😉 Smacznego!