Jednogarnkowa wieprzowina duszona razem z ziemniakami
Jednogarnkowa potrawa to idealne rozwiązanie , kiedy nie mamy zbyt wiele czasu , a chcemy przygotować coś smacznego na obiad . To najprostsza wersja , można ją dowolnie udoskonalać , przez dodanie kolejnych składników , jednak u mnie w domu to co najprostsze zazwyczaj jest najlepsze i tak samo jest z tą potrawą . Ukochana wersja domowników to właśnie ta z czosnkiem , cebulką i ziemniaczkiem , a do tego ogórek w łapkę i hejka 😉
Składniki na 4 osoby
- 4 ziemniaki
- 0,6 kg szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 100 ml śmietanki
- 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
- 1 płaska łyżeczka Vegety
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub ząbek świeżego
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki . Szynkę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy w garnku na delikatnie złocisty kolor , zalewamy 1,5 szklanką wody i dusimy około 15 minut . Cebulkę obieramy , a następnie drobno siekamy , dodajemy do duszącej się szynki , solimy , doprawiamy pieprzem i czosnkiem oraz Vegetą i dusimy dalej około 10 minut .
Następnie dodajemy surowe ziemniaki i dusimy -gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut , aż ziemniaki będą miękkie , ale nie rozgotowane ( najlepiej sprawdzać co jakiś czas nakłuwając widelcem ) , w razie potrzeby podlewamy wodą . Na koniec zaklepujemy – zagęszczamy śmietanką z rozprowadzoną mąką , aż do uzyskania lubianej konsystencji . Gotowe , Jest to całkowicie samodzielne danie , nie wymagające nic poza kiszonym ogórem do ręki 😉 Owszem ,można je poprószyć koperkiem lub pietruszką itp , ale moi chłopcy lubią je właśnie tak – całkowicie prosto 😉