Jednogarnkowa wieprzowina duszona razem z ziemniakami

Rate this post

Jednogarnkowa wieprzowina duszona razem  z ziemniakami

Jednogarnkowa potrawa to idealne rozwiązanie , kiedy nie mamy zbyt wiele czasu , a chcemy przygotować coś smacznego na obiad . To najprostsza wersja , można ją dowolnie udoskonalać , przez dodanie kolejnych składników , jednak u mnie w domu to co najprostsze zazwyczaj jest najlepsze i tak samo jest z tą potrawą . Ukochana wersja domowników to właśnie ta z czosnkiem , cebulką i ziemniaczkiem , a do tego ogórek w łapkę i hejka 😉

jednogarnkowa wieprzowina z ziemniakami

Składniki na 4 osoby

  • 4 ziemniaki
  • 0,6 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietanki
  • 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
  • 1 płaska łyżeczka Vegety
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub ząbek świeżego
  • sól, pieprz do smaku

IMG_0477 (640x427)

Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki . Szynkę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy w garnku na delikatnie złocisty kolor , zalewamy 1,5 szklanką wody i dusimy około 15 minut . Cebulkę obieramy , a następnie drobno siekamy , dodajemy do duszącej się szynki , solimy , doprawiamy pieprzem i czosnkiem oraz Vegetą i dusimy dalej około 10 minut .

IMG_0475 (640x427)

Następnie dodajemy surowe ziemniaki i dusimy -gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut , aż ziemniaki będą miękkie , ale nie rozgotowane ( najlepiej sprawdzać co jakiś czas nakłuwając widelcem ) , w razie potrzeby podlewamy wodą . Na koniec zaklepujemy – zagęszczamy śmietanką z rozprowadzoną mąką , aż do uzyskania lubianej konsystencji . Gotowe , Jest to całkowicie samodzielne danie , nie wymagające nic poza kiszonym ogórem do ręki 😉 Owszem ,można je poprószyć koperkiem lub pietruszką itp , ale moi chłopcy lubią je właśnie tak – całkowicie prosto 😉

IMG_0478 (640x427)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *