Jesienna zupa kapuściana
Jesienią zupy to największy skarb . Siedząc na chłodnym już acz słonecznym tarasie , taka gorąca zupa kapuściana na kiełbasie z dodatkiem świeżych pomidorów brzmi jak poezja 😉 Wreszcie udało mi się przekonać rodzinkę do konsumpcji zup i teraz częściej goszczą na naszym stole . Oczywiście nie jako danie główne , co najwyżej jako przystawka , taki starter przed daniem głównym , ale to już i tak całkiem nieźle 😉 Polecam jesienną zupę kapuścianą , tania , zdrowa i prosta , czego chcieć więcej 🙂 Może jeszcze tylko , ładnej słonecznej jesieni… 😉
składniki :
- 1 ćwiartka białej kapusty , niezbyt dużej
- 3 – 4 kiełbaski meksykańskie
- 2 mięsiste mocno dojrzale pomidory
- 2-3 ziemniaki
- mały pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 l rosołu lub 2 l wody i 3 kostki bulionowe cielęce
- 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
- sól do smaku
Kiełbasę kroimy na dowolne kawałki . Ja tym razem pokroiłam na duże , gdyż miała robić jako wkładka 😉 Wrzucamy do gara , razem z pokrojoną kapusta , cebulą , czosnkiem i ziemniakami . Zalewamy bulionem , wsypujemy paprykę , sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną . Wyłączamy gaz , wsypujemy siekany koperek , mieszamy i możemy podawać . Pyszny , sycący i pachnący koprem gar zupy kapuścianej … Smacznego !