Kapuśniaczek z młodej kapusty na skrzydełkach
Na skrzydełkach to można czasami polecieć , ale na pewno nie w poniedziałek , w poniedziałek to co najwyżej można je sobie podciąć z rozpaczy ,że znowu początek tygodnia i gonitwy .. No ale po wszystkim trzeba wrócić do domu i czymś wszystkich nakarmić ..przydało by się , w końcu , problemy , problemami a z pełnym brzuszkiem świat jakby piękniejszy i spokojniejszy . Na takie dni zdecydowanie lekka zupka , pyszna i zdrowa , młoda kapustka w roli głównej 😉 Największa jej zaleta , robi się szybciutko , jest łatwa w przygotowaniu ,a podanie polega na podgrzaniu 😉
Składniki :
- 1 mała główka młodej kapusty
- 2 marchewki średniej wielkości
- 2 kostki rosołowe drobiowe ( dla podbicia smaku )
- 6 skrzydełek z kurczaka
- sól , pieprz do smaku
- 50 ml słodkiej śmietanki 12 %
Skrzydełka płukamy , obieramy z wszelkich dziwnych nie jadalnych elementów 😉 Wkładamy do garnka , zalewamy 3 l wody , dorzucamy kostki rosołowe, obraną i pokrojoną w kawałki marchewkę i gotujemy około 20 minut . Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę i gotujemy jeszcze około 20-30 minut , w razie potrzeby dosalamy . Na koniec wyłączamy gaz , wlewamy śmietankę , doprawiamy pieprzem i można podawać 😉 Pyszna , nawet na drugi dzień 😉 Polecam .