Karaibski kurczak, pomysł na obiad
Karaibski kurczak, to dobry pomysł na obiad. Chłopcom chwilowo przejadły się standardy i klasyki więc zażądali zmiany, czegoś innego w smaku. Cóż klient nasz Pan, a dzieci to nasze Bóstwa więc nie da się odmówić 😉 Gdzieś w sieci znalazłam przepis na kurczaka w oryginalnym karaibskim wydaniu, ale składników było zbyt wiele. Dużo też takich, których akurat nie miałam, więc żeby sobie ułatwić życie, a nie zepsuć smaku i klimatu dania, dokonałam kilku podmianek i wyszło super. Kurczak jest naprawdę smakowity i już za kilka dni mam go zrobić ponownie 😉 Polecam, prosty i pyszny pomysł na nietuzinkowy obiad. Szczególnie dla tych którzy nie boją się smaku mięsa słodko – kwaśnego z mocnym kopem ostrości 🙂
składniki na 3 osoby:
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 1 puszka ananasów-plastry w słodkim syropie ( syrop też będzie potrzebny)
- 200 g łuskanego boczku ( krojony w kostkę wędzony boczek)
- 3 pomidory typu pasta
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 mała puszka kukurydzy
- 5 łyżek słodkiego sosu chilli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu syczuańskiego
- sok z jednej limonki i jej starta na najdrobniejszej tarce skórka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 papryczka habanero, ale tylko jeśli lubisz mega ostre inaczej lepiej pomiń ten składnik 😉
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól do smaku
- 2 łyżki masła
Ćwiartki oczyść ze zbędnych i nieapetycznych elementów, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj obficie pieprzem syczuańskim, czosnkiem, solą, brązowym cukrem i sokiem z limonki. Odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie, obsmaż go na złoto na maśle i umieść na blaszce do pieczenia o wysokich brzegach. Zalej sokiem z puszki po ananasach, zasyp pokrojoną cebulą, odsączoną z puszki kukurydzą, pokrojonymi pomidorami. Kolej dodać sos chilli, boczek, startą skórkę limonki i pokrojone w kosteczkę ananasy.
Odłóż 3 plastry do dekoracji dania 😉 Na koniec dopraw siekanym ,naprawdę drobniutko habanero lub pomiń ten składnik bo jest naprawdę gorący 😉 Habanero to nieodłączny składnik kuchni karaibskiej, ale jeśli nie lubisz, nie katuj się nim, nie ma sensu użyj ostrej papryki, wiele się nie zmieni, a nie będziesz cierpiał 😉 My kochamy mega hot, nawet najmłodszy ale nic na siłę 😉 Wstaw do piekarnika i zapiekaj w temperaturze 170 C przez około godzinę. Pilnuj żeby wierzch się nie przypalił, potrawy na słodko lubią zrobić się szybko czarne, taki urok karmelizacji cukrów 😉 Po tym czasie serwuj na gorąco z ryżem i plastrem ananasa lub jakkolwiek inaczej sobie wymyślisz 😉
Ananas u kurczak wyśmienite połączenie 🙂 nie wiedziałam ze to razem smakuje aż tak super.