Karkówka w curry i jogurcie
Pyszna karkówa w curry z piekarnika inspirowana kuchnią indyjską . Soczyste mięsko rozpływa się w ustach , jest pikantna i aromatyczna . Nasze serca podbiła od razu , za kilka dni będzie powtórka 😉 Doskonale smakuje z makaronem lub ryżem , albo z chlebkiem nan , czy pita 😉
Składniki :
- 1 kg karkówki wieprzowej – chudej
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka curry łagodnego
- 1 łyżeczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- 4 małe cebulki
Karkówkę kroimy w grube plastry , nacieramy solą , cukrem , curry , chilli i zmiażdżonymi ząbkami czosnku . Cebulę obieramy , kroimy na ćwiartki , wkładamy do woreczka do pieczenia , na wierzchu cebuli układamy karkówkę i całość pokrywamy jogurtem. Nie żałujmy curry , jogurt mocno neutralizuje smaki i jeśli dodacie zbyt ostrożnie , karkówka wyjdzie mdła i bez wyrazu . Zamykamy szczelnie woreczek i wkładamy do piekarnika . Pieczemy w temperaturze 150 C przez około 60 minut . Po tym czasie karkówka powinna być mięciutka , a składniki zamienią się w aromatyczny sos . Smacznego 😉