Karkówka z ogrodowego grilla

Rate this post

Karkówka z ogrodowego grilla

Czym byłby piękny ciepły dzień jeśli nie jest zwieńczony jedzonkiem , na świeżym powietrzu . Może być to cokolwiek , ale moje dzieciaki najbardziej lubią karkówę i boczek z grilla . No to do dzieła , na pierwszy ogień poszła karkówka , natarta rodzinną marynatą , podstawową i najprostszą od której zaczynamy co roku sezon . Później zazwyczaj ją udoskonalamy ,a na koniec znowu powrót do korzeni .. tak to już jest . Jedzona w cieniu grusz i kwitnących różaneczników smakuje , tak jakby nic nie mogło się z nią równać 😉  

karkówka z grilla

Składniki :

1 kg świeżej chudej karkówki

marynata :

IMG_3648IMG_3713

Karkówkę kroimy w średniej grubości plastry . W miseczce mieszamy składniki na marynatę , wyciśnięty praską czosnek , paprykę słodką , chilli , cukier , sól peklową , kminek, tymianek i olej . Mieszamy , do rozpuszczenia cukru i soli . Powstałą marynatą nacieramy mięso , wkładamy je do woreczka , wlewamy resztę marynaty , zamykamy woreczek i wkładamy na noc do lodówki . Następnego dnia rozpalamy grilla i grillujemy na wolnym ogniu ..pod chmurką , w pachnącym ziołami ogrodzie…mniam 😉

IMG_3711IMG_3725

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Karkówka z ogrodowego grilla”

  1. Bardzo smacznie wygląda ta karkówka z grilla będę musiała wypróbować twój przepis. Czy zamiast soli peklowanej mogę użyć innej?

    1. Można użyć zwykłej , ale peklowa sprawia ,że karkówka jest mięciutka i krucha , nie tracąc przy tym soczystości 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *