Kaszubski „Zylc” z łopatki

4.6/5 - (38 votes)

Kaszubski „Zylc” z łopatki

Zylc to rodzaj galarety , tylko bardzo zmielonej i bez żelatyny . Kiedyś była obowiązkową pozycją po uboju świni , gdyż lądowały w niej wszystkie okrawki mięsa , skórki itp . Ta wersja jest nieco ucywilizowana , więc zawiera mięsko z łopatki , obgotowane kości i nóżkę dla wygotowania żelatyny . To prosta i pyszna potrawa , doskonała na zimę . Można ją podać na każdą okazję . Już troszkę zapomniana, mniej gotowana , jest smakiem z dzieciństwa . Zachęcam do powrotu do niektórych smaków , czasami warto odkrywać na nowo 😉 

kaszubski zylc z łopatki

  • Składniki :
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg kości wieprzowych , najlepiej z karkówki
  • 1 nóżka wieprzowa
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • 1 pietruszka
  • 1 cebulka
  • 1 łyżeczka majeranku otartego-czubata
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • ocet

IMG_1752IMG_1755

Mięso opłukać , nóżkę dobrze oczyścić ( opalić nad palnikiem ) z włosków itp niefajnych niespodzianek 😉 Wszystko wpakować do dużego garnka , dodać obraną marchewkę , pietruszkę i cebulę ( nie trzeba kroić ) , zalewamy wodą , solimy , wrzucamy ziele angielskie , listek laurowy i gotujemy na małym ogniu do miękkości , aż mięso zacznie się rozpadać ,odchodzić od kości ( około 2 godzin ) .



 

Wyjmujemy z garnka , studzimy, obieramy z kości  i mielimy razem z warzywami maszynką o grubych oczkach . Do mielonego mięsa dodajemy  1 l wywaru pozostałego z gotowania i mieszamy . Zagotowujemy , doprawiamy , majerankiem ,pieprzem i solą jeśli trzeba , wsypujemy cukier ( 1 łyżeczkę ) i ocet ( 2 łyżki ) . Przelewamy do słoików jeśli ma postać dłużej lub do salaterek i po wystygnięciu wkładamy do lodówki na całą noc . Drugiego dnia mamy pyszną ,delikatną Zylcę 😉

IMG_1755IMG_1762

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *