Kotleciki rybne ze szczypiorkiem
Propozycja na lekki dietetyczny obiad . Dobry sposób także , na zachęcenie maluchów do jedzenia ryb , jakoś łatwiej pod tą postacią łykają te stwory niż w całości . Delikatne , pełne smaku , proste danie , które doskonale zgra się z frytkami lub innym dodatkiem . Jak by co wystarczy zachlapać ketchupem i wtedy już na pewno zniknie z talerzy 😉
Składniki :
- 1 kg mrożonego mintaja
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól , pieprz do smaku
- olej do smażenia
Mintaja rozmrażamy i mielimy maszynką o grubych oczkach . Odstawiamy na 20 minut i zlewamy z miski wodę ,która jeszcze lubi się w tym czasie wytrącić . Dodajemy jajko , 3 łyżki bułki tartej , sól , pieprz i posiekany szczypiorek . Wszystko wyrabiamy na gładką masę , następnie odstawiamy do lodówki na 30 minut . Po tym czasie masa lekko stwardnieje ,
formujemy z niej małe kotleciki , obtaczamy kilkakrotnie w bułce tartej , za każdym razem formując i znowu odkładamy kotleciki do lodówki na 30 minut , żeby ułatwić sobie smażenie . Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron , przewracając bardzo ostrożnie , gdyż kotleciki są delikatne i łatwo je rozwalić .
Mniam, ja tam uwielbiam takie rybne pulpeciki 🙂