Kotlet de volaille z serem
Kotlet de volaille to słynny klasyk , jednak ten przepis nie jest stuprocentowym oddaniem oryginału. Oryginalny przepis podaje ,że kotlety są nadziewane masłem z dodatkiem pietruszki , koperku lub pieprzu . Ta wersja mimo swej nie klasyczności , cieszy się dużą popularnością i można z łatwością się na nie natknąć . Często serwowane są w restauracjach i trudno się dziwić , bo są naprawdę smaczne . Oczywiście nie ma jak domowe , uczciwie i od serca przyrządzone 😉 Jest potrawa szczególnie kochana przez dzieciaki , mało który małolat nie da się uwieść kombinacji piersi z kurczaka i płynącego ze środka sera…;)
Składniki na 3 osoby :
- 3 pojedyńcze piersi z kurczaka , filety bez kości i skóry , średniej wielkości
- żółty ser o łagodnym smaku np. Edam
- sól ,pieprz , granulowany czosnek do smaku
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia
Każdy filet z piersi przekrawamy na pół i rozklepujemy cieńko . Najlepiej robić to przez woreczek , nie będą się wtedy tak rozpadać . Mięso doprawiamy solą, granulowanym czosnkiem i pieprzem . Na każdym kawałku mięsa kładziemy kawałek sera . Taki palec serowy 😉 Zwijamy jak zrazy formując zgrabne cygara . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , czynność tą powtarzamy dwukrotnie , żeby zapobiec ewentualnym wyciekom sera podczas smażenia 😉 . Podczas formowania i obtaczania kotlety lekko uciskamy , pozbywamy się w ten sposób powietrza ze środka . Wstawiamy do lodówki na godzinę , żeby się schłodziły i zesztywniały , to spowoduje że łatwiej będzie je usmażyć . Smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju do uzyskania ciemnozłotego koloru . Serwujemy po odsączeniu na papierowym ręczniku , zanim ostygną . Smacznego !
Kotlet de volaille to mój ulubiony przysmak z dawnych czasów. Dziękuję za podzielenie się tym fajnym przepisem, na pewno wypróbuj go w swojej kuchni.