Kotlet drobiowy , obtaczany w pieczarkowym pure
Kotlety drobiowe to klasyka , pyszna i prosta , ale czasami nieco nudna , tak więc gwoli nowoczesności , dodałam do nich to i owo 😉 Troszkę trzeba było się na-żonglować , żeby wszystko trzymało się kotleta , bo pure zjeżdżało na początku , jak Małysz ze stoku 😉 Prosty trik z oprószeniem lekko mięsa mąką , załatwił sprawę i zabrał pieczarkom narty 😉 Wyszło bajecznie , kotlet w pieczarkowym pure z panierką i jajem do towarzystwa , to po prostu przepis na udany obiad . Polecam , szczególnie tym co uwielbiają kuchenne eksperymenty 🙂
Składniki na 3 osoby :
- 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka ( na zdjęciu jest jeden drobiowy i dwa wieprzowe , wieprzowina , konkretnie szynka też się nadaje ale drobiowy jest smaczniejszy ;))
- około 10 -15 pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól , pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- 5 jajek ( dwa do obtaczania , trzy do dekoracji kotleta 😉 )
- trochę mąki pszennej do oprószenia mięsa
Mięso delikatnie rozklepujemy na niezbyt cienkie plastry, zbyt cienkie nie dadzą się obrócić na patelni . Solimy , pieprzymy , odstawiamy na bok . Cebulę i pieczarki obieramy , drobno kroimy . Przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, doprawiamy solą , pieprzem , wyciśniętym praską czosnkiem i smażymy do czasu , aż się zrumienią , a cebula będzie usmażona . Odstawiamy do wystygnięcia . Miksujemy blenderem na pure , nie ma być zbyt gładkie .
Następnie mięso, lekko prószymy mąką z jednej strony , na to ,nakładamy łyżką, cienką warstwę ,smażonego pure z pieczarek , dociskamy ręką , obtaczamy w roztrzepanym jajku i następnie w bułce tartej ( jak schabowe 😉 ) . Trzeba to robić ostrożnie ,żeby się nie rozpadło . Obtoczone kotlety , odstawiamy do lodówki na około 30 minut ,żeby się schłodziły i „zesztywniały” , wtedy nie rozpadną się przy smażeniu . Smażymy na oleju , mocno rozgrzanym , kładąc kotlety najpierw stroną z pure do patelni , inaczej mogą się rozpaść podczas przewracania . Jeśli podajecie z jajkiem sadzonym , warto przygotować je jednocześnie z kotletami 😉 Serwujecie z dowolnymi dodatkami , np. z pieczonym pure z pasternaku i fasolką szparagową . Smacznego !