” Kozacka karkówka „
Karkówka kozacka , jest pysznym wytworem , powstałym na potrzebę chwili 😉 Dokładniej mówiąc , miałam mięso , nie miałam przepisu , jak je zrobić , więc nieco pokombinowałam ,wyszło pysznie . Na pewno będę wracać do tego dania , po pierwsze dlatego ,że nie jest kłopotliwe w przygotowaniu , po drugie , można w nim przemycić warzywa, nawet ,mojemu młodszemu antagoniście 😉 Po trzecie i najważniejsze , bo wszystkim smakowała .
Składniki na 4 osoby :
- 4 plastry , możliwie chudej , karkówki , dość grube
- kawałek selera korzeniowego
- 2 średniej wielkości cebule
- gęsty majonez
- 2 łyżki gęstego jogurtu -najlepiej grecki
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- pęczek świeżego tymianku
- starty żółty ser
- sól,papryka ostra do smaku
Plastry karkówki, układamy na blaszce do pieczenia , dając pod każdą troszkę majonezu , solimy , doprawiamy ostrą papryką . Starty na grubych oczkach ser, mieszamy z jogurtem .Wierzch, każdego kawałka mięsa , smarujemy obficie majonezem, następnie ketchupem ,dzięki temu karkówka ,pozostanie soczysta. Posypujemy startym na grubych oczkach selerem i cebulą – również startą na grubych oczkach . Ponownie solimy , posypujemy świeżym tymiankiem , na koniec ,warstwa startego sera wymieszanego z jogurtem . Wstawiamy do piekarnika, lekko nakrywając górę ,folią aluminiową ,żeby ser się nie wysuszył . Pieczemy w temperaturze 160-170 C przez około godzinkę . Oczywiście , im grubsze plastry , tym dłuższy czas , im cieńsze , tym krótszy . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , np ze świeżą sałatą ,polaną sosem jogurtowo – koperkowym 😉 Smacznego !