Krem z białych warzyw z serem feta
Jako wielka fanka zup , tak zwana zupocholiczka , oczywiście co jakiś czas muszę je gotować , mimo ,że u mnie w domu , poza mną wielu fanów tej potrawy nie ma . Nawet pies się wypina jak mu wlewam zupę do michy , no cóż są gusta i guściki 😉 Krem z białych warzyw ,podany z serem feta jest naprawdę pyszny , ma specyficzny lekko słono , słodkawy smaczek..Niebo w gębie 😉
Składniki :
- 3 duże pietruszki korzeniowe
- 1 gruba , biała część pora ( około 15 -20 cm długości )
- 1 mały seler
- 3 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- sól , pieprz biały do smaku
- 1 kostka rosołowa warzywna
- 50 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka masła
- kawałek fety do posypania
Warzywa obieramy i kroimy w małe kawałki . W rondlu – garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy wszystkie warzywa , podsmażamy , lekko przyrumieniając , dodajemy zmiażdżony czosnek , sól i pieprz , dolewamy pół szklanki wody , zakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu często mieszając około 20 minut . W razie potrzeby podlewamy wodą , jeśli zbyt odparuje . Po tym czasie dolewamy około 1,5 l wody , wrzucamy kostkę warzywną i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut . Wyłączamy gaz , miksujemy blenderem i mieszamy ze śmietanką . Wykładamy na talerze i posypujemy rozkruszoną fetą . Można podawać 😉