Krokiety jajeczne
Krokiety jajeczne to prosty przepis , jeden z tych co zawsze gdzieś tam , prędzej czy później powrócą 😉 Łatwe w wykonaniu smakują każdemu , chyba że ktoś nie znosi jajek 😉 Ja uwielbiam jajka , mój starszy syn także , zawsze żartujemy że nasze kury są tylko dla naszej dwójki 😉 Reszta rodzinki także nie gardzi zdrowym jajem , a krokiety .. cóż te kochają wszyscy . Młodszy je z ketchupem , babcia z majonezem , starszy z sosem samuraj , a ja z sosem tatarskim . Mój kochany M. zjada tak po prostu z topionym masłem 😉 Ilu ludzi tyle wariantów , a jak Wy je zjecie ? : )
składniki na 4 osoby :
- 10 dużych , jajek kurzych ugotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 1 cebula , mała
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki jogurtu greckiego
- 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki
- 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego , suszonego czosnku
- sól , pieprz do smaku
- klarowane masło do smażenia
Cebulę siekamy drobniutko i dusimy na maśle, aż zrobi się całkowicie miękka , odstawiamy do ostygnięcia . Ugotowane na twardo jajka , obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę . Taką , która ma malutkie kawałeczki 😉 Do tej masy dodajemy surowe jajka , bułkę tartą 2 łyżki , pietruszkę , jogurt grecki , czosnek, duszona cebulę , musztardę ,gałkę muszkatołową , sól i pieprz do smaku .
Wyrabiamy na gładką masę . Formujemy małe , zgrabne krokiety i obtaczamy dwukrotnie w bułce tartej . Odstawiamy na godzinę do lodówki ,żeby krokiety się związały i usztywniły , zapobiegnie to rozpadaniu podczas smażenia . Smażymy na klarowanym maśle do momentu aż się zrobią złociste z każdej strony 😉 Serwujemy na gorąco lub na zimno jak lubicie 😉 Smacznego !
Od zawsze uwielbiam te kotleciki ale nigdy nie dawałam jogurtu. Następnym razem zrobię tym sposobem.