Kurczak z chrupiącymi, zielonymi warzywami – wok
Dobre , świeże i zdrowe danie , a do tego błyskawiczne w przygotowaniu-doskonałe na brak czasu i zabiegane dni . Lubię używać wok , jest wygodny i wszystko się w nim mieści , nie muszę używać wielu garnków , wystarcza to jedno , co oznacza ,że nie muszę upychać godzinami zmywarki itp itd , ach nie ma to jak być leniem 😉 . Warzywa smażone na dużym ogniu wychodzą chrupiące i pozostają przyjemnie świeże , a kurczak zachowuje soczystość . Co tu wiele zachwalać , watro spróbować 😉 Można także użyć zwykłej , tyle że głębokiej patelni -od biedy , chociaż nie ma jak wok.. 😉
Składniki na porcje dla 4 osób :
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 6-7 strąków groszku cukrowego
- 1/2 małego brokułu świeżego
- kilka strąków fasolki szparagowej zielonej wąsko-strąkowej , ok. 10 szt
- 3 piersi z kurczaka ( pojedyncze )
- 1 cebula biała
- 1/2 strąka , małej czerwonej ostrej papryki chilli lub mniej jak ktoś woli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu rybnego ( można pominąć )
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła , olej do smażenia , sól do smaku
- paczka makaronu z czosnkiem niedźwiedzim lub zwykłego -gniazdka
Makaron ugotować wg. przepisu z opakowania , odstawić . Kurczaka pokroić w kawałki , cebulę w piórka , brokuł rozerwać na małe różyczki , a kukurydzę odcedzić . Rozgrzać wok i wlać olej do smażenia , wrzucić kurczaka , wszystkie warzywa:fasolkę pocięta na kawałki, groszek mrożony,cukrowy,cebule ,kukurydzę , brokuł i smażyć na dużym -bardzo dużym ogniu , ciągle mieszając przez około 15 minut , dodać sos rybny , sól, cukier,curry , wyciśnięty praską czosnek i posiekane chilli ( bez pestek , bo zabije nas skala ostrości 😉 ) smażyć jeszcze chwilkę , następnie dodać masło , ugotowany makaron i wymieszać wszystko, aż masło całkowicie się rozpuści , smażąc jeszcze około 5-6 minut . Gotowe, podawać na gorąco , odgrzewane nie jest już tak smaczne 😉
Lubię takie połączenia składników 🙂