„Pasta con calabaza e pollo ” szybki makaron
Pasta con calabaza e pollo , to po prostu makaron z dynią i kurczakiem , który zawiera , także świeży szpinak . Jest to danie , naprawdę szybkie w przygotowaniu , smaczne , po prostu idealne , na środek tygodnia , kiedy zaczyna , nas dopadać zmęczenie i monotonia , a czas ,nie chce być z gumy i się rozciągnąć .. 😉
Składniki na 4 osoby :
- 1 opakowanie makaronu kolanka ( może być inny 😉 )
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- kawałek dyni piżmowej ( wielkości , zaciśniętej , małej damskiej pięści 😉 )
- garść świeżych liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- 200 ml kremówki
- sól, pieprz do smaku
- 1 kostka rosołowa drobiowa
Makaron gotujemy wg . przepisu na opakowaniu , ma być lekko al-dente .Wodę na niego , nastawiamy , mniej więcej w tym samym momencie , jak zaczynamy robić sos , wtedy ,powinien być gotowy odrobinę ,przed sosem . Piersi z kurczaka opłukać , osuszyć, ręcznikiem papierowym , pokroić na małe kawałki . Kostkę rosołową, rozgnieść palcami , przez papierek ,posypać nią kurczaka i wymieszać .
Dynię obieramy i także kroimy w kawałki , mniej więcej równej wielkości , najlepiej małe . Na patelni roztapiamy masło , wrzucamy na nie dynię i podsmażamy , aż lekko zacznie mięknąć ( około 4 minut ) , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , kurczaka , gałkę muszkatołową i ponownie podsmażamy , przez około 5 minut . Na koniec wrzucamy liście szpinaku , wlewamy śmietankę , doprawiamy solą i pieprzem , doprowadzamy do wrzenia ( około 3-5 minut ) . W momencie , kiedy liście szpinaku zmiękną , całość przelewamy do odcedzonego , ugotowanego , makaronu , mieszamy , podajemy od razu . Smacznego !