” Pasta in Polacco „
Pasta in Polacco , to makaron po polsku , czyli po mojemu 😉 Taka domowa misz-maszowa , interpretacja kuchni włoskiej z polskimi dodatkami ( boczuś 😉 ) Danie jest proste i na pewno się uda , no bo co ma się nie udać w makaronie z sosem ? Doskonałe na obiad , nie wymaga zbytnich zdolności kulinarnych , a pyszne 😉 Dzisiaj krótko , bo jakoś wena ucięła sobie drzemkę , zołza jedna 😉
Składniki dla 3 – 4 osób :
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 strąki czerwonego chilli
- 1 cebula
- kawałek boczku wędzonego , nie parzonego
- kawałek parmezanu
- kilka gałązek świeżego oregano
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1/1 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 5 goździków , zmiażdżonych i posiekanych drobniuteńko
- 1 łyżka cukru , lub miód
- sól do smaku
- oliwa
- opakowanie makaronu – dowolnego kształtu 😉
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , producent najlepiej, wie jak przygotować jego produkt 😉 Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę , podsmażamy razem z pokrojoną w paseczki cebulką i wyciśniętym praską czosnkiem, na oliwie . Jak już się zezłoci dodajemy chilli , pomidory , goździki , cynamon, cukier lub miód solimy do smaku . Dusimy , aż sos się zagęści , nie dłużej niż 10-15 minut . Boczek kroimy w cienkie, małe plasterki- kawałeczki i wytapiamy na folii spożywczej w piekarniku , aż zrobi się chrupki . Na talerzach rozkładamy makaron , polewamy sosem z kurczakiem , posypujemy siekanym oregano ,wymieszanym z siekaną bazylią ,chrupiącym boczkiem . Całość dekorujemy skrawkami parmezanu i można serwować 😉 Smacznego !