Pieczona cebula faszerowana kaszą i pieczarkami
Pyszne wegetariańskie danie , które z powodzeniem zastąpi ziemniaki , podczas niedzielnego obiadu . Pieczona cebula , faszerowana zdrową kasza i pysznymi pieczarkami jest kochana , nawet przez moje dzieci , z wyjątkiem najmłodszego , który nie lubi niczego , co nie jest kurczakiem , a konkretnie cycem z kurczaka 😉 No cóż preferencje ma chłopak prawidłowe , tylko dlaczego tak ascetyczne 😉
Składniki :
- 5 średnich cebul żółtych -czyli najpopularniejszych 😉
- 1/2 szklanki kaszy średniej
- 5-7 pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru
- sól , pieprz do smaku
- 2 łyżki -czubate jogurtu greckiego
- 2 łyżki płaskie drobno utartego żółtego sera
Cebule obrać z łusek i odkroić wierzch , wybierając łyżeczką do lodów ( najłatwiej 😉 ) cały środek cebulki ( jak na zdjęciu ) . Wyjęty miąższ siekamy , tak jak i pieczarki , po czym wszystko podsmażamy na patelni do miękkości ,. Pod koniec smażenia dosypujemy kaszę ( nie ugotowaną – suchą ) na patelnię , dokładamy wyciśnięty czosnek i przyprawy , smażymy około 5 minut ciągle mieszając , po tym czasie dolewamy szklankę wody . Teraz zmniejszamy ogień i pozwalamy dusić się kaszy z pieczarkami i cebulką do momentu , kiedy kasza wchłonie całą wodę z patelni i stanie się miękka .
Gdyby woda zbyt szybko odparowała , zanim kasza dojdzie , dolewamy jeszcze odrobinę . Farsz studzimy i nadziewamy nim nasze wydrążone cebulki , na każdej robiąc czapeczkę z jogurtu wymieszanego z utartym serem . Posypujemy pieprzem i układamy na blaszce do pieczenia , ja piekę często razem z np .klopsami -takie dwa w jednym 😉 Podlewamy 1/2 szklanki wody i wstawiamy do piekarnika na około 45-50 minut w temperaturę 160 C bez termoobiegu . Po tym czasie cebulka jest gotowa , gdyby zaczęła się zbyt mocno rumienić -możemy lekko nakryć wierzch folią 😉 Smacznego 😉