Pieczone udka na styl indyjski
Pieczone udka na styl indyjski to kolejna, smaczna odsłona niezawodnego i nieśmiertelnego kuraka 😉 Ten przepis nie jest niczym odkrywczym ani szczególnie innowacyjnym . Za to na pewno jest bardzo smaczny i nie skomplikowany . Tym razem bazuję na mieszankach ,gotowych przypraw , ale trudno tego nie czynić jak się tworzy orientalna magię 😉 Żartuję , po prostu jest to przepis wygodnicki na środek tygodnia … Czyli taki z serii popieprzyć, posolić… i w piekarnik w… włożyć oczywiście 😉 Jak by na to mięso nie patrzeć i nim nie rzucać , jest smakowite , soczyste i pyszne . Wiem bo chłopcy wymietli talerze do czysta i pytali czy coś jeszcze zostało .. Polecam !
składniki na 4 osoby
- 4 udka z kurczaka , tak zwane L , mogą być też ćwiartki
- 1 łyżka przyprawy tandorii
- 1 łyżeczka przyprawy curry , żółte , łagodne
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- kilka kawałków masła
- sól , ostra papryka do smaku
Udka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy od strony skóry , dość głęboko , prawie do kości . W miseczce mieszamy jogurt z przyprawami : tandorii , curry , cytryną, miodem , granulowanym czosnkiem solą i ostrą papryką do smaku . Tą masę wcieramy w mięso , dokładnie całe nią pokrywając . Odstawiamy na około 2 godziny , a najlepiej na całą noc . Tak spreparowane udka , układamy na blaszce do pieczenia i obkładamy kawałkami masła . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C , przez około 25 – 30 minut . A najlepiej do momentu aż skórka będzie apetycznie rumiana i czerwona od przyprawy tandorii 😉 Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego !
pycha!