Pierogi z soczewicą i boczkiem

Rate this post

Pierogi z soczewicą i boczkiem 

Takie pierogi , to mała odmiana od tradycyjnych wersji . Farsz jest bardzo smaczny i nietypowy , ale wart zastosowania . Najsmaczniejsze są odsmażone na złoty kolor . Doskonałe na świąteczny stół lub na codzienny obiad . Pyszne i  aromatyczne 

pierogi z soczewicą i boczkiem

Skład

Ciasto

IMG_1338IMG_1340

Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie , odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia . Cebulkę siekamy , boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z cebulką na złoto , dodajemy soczewicę i dusimy smażąc jeszcze chwilę , solimy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , pieprz .

IMG_1339IMG_1341

Następnie wyłączamy gaz i dodajemy posiekaną natkę pietruszki . Odstawiamy do wystygnięcia . W między czasie sporządzamy ciasto na pierogi . D dużej miski wsypać i wlać wszystkie składniki na ciasto i wyrobić na gładką masę , musi odchodzić od rąk , jeśli trzeba można dolać wody (jeśli zbyt mało sprężyste ) lub dosypać mąki ( jeśli zbyt rzadkie )  , rozwałkować i powycinać kwadraty . Bierzemy w rękę jeden kawałek , ciasta i nakładamy łyżeczkę farszu ,składamy brzegi i zaklejamy , dociskając widelcem .

IMG_1351IMG_1362

Mam nadzieję ,że każdy czytający wykaże się ogromną wyobraźnią, bo nie umiem procesu zlepiania inaczej opisać 🙁 Przeprasza. Odkładamy na posypany mąką blat , w między czasie zagotowujemy wodę w garnku i wrzucamy pierożki na wrzątek , jak wypłyną są gotowe . Ja dodatkowo po ostygnięciu odsmażam je na patelni , dopiero wtedy są nieziemsko smaczne 😉

IMG_1365IMG_1367

 

4 thoughts on “Pierogi z soczewicą i boczkiem”

    1. Można , chociaż czerwona jest bardziej miękka i może się rozgotować w pierogach . Zielona pozostaje fajnie zwarta . Ale spróbować nie zaszkodzi 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *