Pierś z kurczaka z zielonym groszkiem na ravioli -mega proste i pyszne
To błyskawiczny obiad dla zapracowanych . Pyszny kurczak podsmażony na masełku z zielonym groszkiem, zdrowym i słodkim , nie ma nic bardziej świeżego i prostego . Moi chłopcy uwielbiają takie potrawy , a szczególnie te które zawierają słodziutki groszek , nie ma problemu z namawianiem do obiadu , gnają sami i czyszczą talerze aż miło , żeby tak jeszcze chcieli pokoje wyczyścić jak talerze na błysk..no cóż marzenia , życzenia , te duże i te malutkie .. 😉
Składniki na 3 osoby :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 paczka mrożonego zielonego groszku ( koniecznie mrożony, nie z puszki ,latem można robić ze świeżego 😉 )
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mąki
- 150 ml słodkiej śmietanki
- paczka dowolnego ravioli ( ja użyłam z ricottą )
Piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę . Ravioli gotujemy wg przepisu na opakowaniu . Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie mrożony groszek ( bez rozmrażania , sam się rozmrozi na patelni ) , smażymy mieszając do momentu , aż się groszek całkowicie rozmrozi , wtedy dokładamy kurczaka, czosnek , sól , cukier i smażymy -dusimy ( gdyż wytworzy się sporo soku ) jeszcze kilka minut 6-7 minut .
Na koniec podlewamy 1/2 szklanki wody , zaklepujemy , zagęszczamy mąką rozrobioną w śmietance i możemy podawać . Prawda ,że mega szybkie ? . Tak przygotowany kurczak pozostaje soczysty , a groszek miękki ,słodki i cały 😉 Wykładamy na talerze ravioli , a na ravioli kładziemy naszego kurczaka z groszkiem, prószymy pieprzem do smaku ..i zjadamy 😉