Pijany kurczak z piekarnika

Rate this post

Pijany kurczak z piekarnika 

Pijany kurczak , jest pijany bo opił się whisky , a dokładniej został nią podlany 😉  Zyskuje dzięki temu fajny posmak i pozostaje bardzo soczysty po upieczeniu . Doskonała propozycja na obiad, nieco ekstrawagancka , zaskoczy gości i domowników smakiem .Ma jedną wadę , trudno go ładnie zaserwować , gdyż jest mało fotogeniczny . No cóż , czasami liczy się smak , a wizualnie trzeba przeboleć i zjeść z zamkniętymi oczami , pobudzając inne zmysły takie jak, zapach , smak  😉 

pijany kurczak z piekarnika

Składniki na 2 osoby  :

DSC_9631DSC_9632

Piersi z kurczaka zalewamy whisky i odstawiamy na 30 minut . Jabłko i cebulkę kroimy w piórka , podsmażamy na maśle , aż do uzyskania ładnie przyrumienionej  cebulki, solimy ,pieprzymy  . Pierś z kurczaka , wyjmujemy z whisky , obsypujemy w przyprawie pięciu smaków, solimy , pieprzymy i układamy na blaszce do pieczenia , pokrywamy podsmażonymi jabłkami z cebulką i masłem . Prószymy łyżeczką cukru i polewamy pozostałą po moczeniu kurczaka whisky . Wstawiamy do piekarnika na 30 minut ,po pierwszych 15 minutach zalewamy śmietanką . Po upływie 30 minut wyłączamy piekarnik , lekko uchylamy  i pozostawiamy w nim mięso jeszcze na kilka minut około 5-6  , żeby doszło  . Gotowe ! Można serwować z ryżem , kuskusem lub grzankami 😉

DSC_9633DSC_9641

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *