Pijany kurczak z piekarnika
Pijany kurczak , jest pijany bo opił się whisky , a dokładniej został nią podlany 😉 Zyskuje dzięki temu fajny posmak i pozostaje bardzo soczysty po upieczeniu . Doskonała propozycja na obiad, nieco ekstrawagancka , zaskoczy gości i domowników smakiem .Ma jedną wadę , trudno go ładnie zaserwować , gdyż jest mało fotogeniczny . No cóż , czasami liczy się smak , a wizualnie trzeba przeboleć i zjeść z zamkniętymi oczami , pobudzając inne zmysły takie jak, zapach , smak 😉
Składniki na 2 osoby :
- 1 pierś z kurczaka -podwójna
- 1 jabłko kwaśno-słodkie -duże
- 1 cebulka średnia
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietanki słodkiej
- 150 ml whisky
- sól , pieprz do smaku
- przyprawa 5 smaków , 1 łyżeczka
- 1 łyżeczka cukru
Piersi z kurczaka zalewamy whisky i odstawiamy na 30 minut . Jabłko i cebulkę kroimy w piórka , podsmażamy na maśle , aż do uzyskania ładnie przyrumienionej cebulki, solimy ,pieprzymy . Pierś z kurczaka , wyjmujemy z whisky , obsypujemy w przyprawie pięciu smaków, solimy , pieprzymy i układamy na blaszce do pieczenia , pokrywamy podsmażonymi jabłkami z cebulką i masłem . Prószymy łyżeczką cukru i polewamy pozostałą po moczeniu kurczaka whisky . Wstawiamy do piekarnika na 30 minut ,po pierwszych 15 minutach zalewamy śmietanką . Po upływie 30 minut wyłączamy piekarnik , lekko uchylamy i pozostawiamy w nim mięso jeszcze na kilka minut około 5-6 , żeby doszło . Gotowe ! Można serwować z ryżem , kuskusem lub grzankami 😉