Pikantna sałatka z tuńczykiem
Po dłuższym czasie zebrało się wszystkim w domu na sałatkę . No i dobrze , bo już ciut mi się znudziły te wszystkie gorące , kipiące gary , tak więc szybciutko coś tam posiekałam , zakręciłam i dodałam . Wyszła fajna , lekko pikantna sałatka o pięknym kolorze . Bardzo wdzięczna jako towarzysz na piknik , szybciutka kolacyjka lub śniadanko . Zresztą u nas w domu tuńczyk jest , jednym z bardziej lubianych produktów , więc zawsze jakaś tam puszka tego specjału , wala się po spiżarni , aż grzech nie użyć 😉
Składniki :
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 5 ogórków korniszonów ( najlepiej kartuskich – słodkawych )
- 1 szklanka ryżu
- 1 średniej wielkości gotowany burak
- 1 /2 czerwonej świeżej papryki o grubych ściankach
- 1 cebulka średniej wielkości – biała
- 2 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego
- 1 łyżka wędzonej ostrej papryki -płaska
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- sól do smaku
Ryż gotujemy na sypko , najlepiej według przepisu z opakowania , wtedy na pewno się uda , ja dodatkowo po odcedzeniu zlewam go na sitku jak makaron zimną wodą , wtedy się nie skleja . Tak przygotowany ryż wsypujemy do miski , dodajemy odcedzonego z zalewy tuńczyka , posiekaną paprykę , pokrojone w malutkie kosteczki ogórki , buraczka i cebulkę . Wszystko doprawiamy papryką mieloną , czosnkiem , solą , dodajemy ketchup oraz majonez i dokładnie mieszamy . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , po wyjęciu ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą jeśli składniki ją wciągnęły . Gotowe i jak każda sałatka nie tylko z tuńczykiem , najlepsza następnego dnia 😉