Pikantne udka w stylu buffalo

5/5 - (9 votes)

Pikantne udka w stylu buffalo

Buffalo Wings dużo osób zna, ja uwielbiam 😉 Ten przepis jest luźna inspiracja i w zasadzie ma niewiele z nimi wspólnego . Poza pysznym smakiem i jeszcze pyszniejszym, lepkim ,aromatycznym sosem 😉 Przepis wygląda skomplikowanie ale zdziwisz się jak jest prosty. Polecam udka w stylu buffalo, bo mimo, że jest z nimi ciut zabawy to nie zawiodą smakiem 😉

składniki dla 3 osób:

  • 6 pałek z kurczaka ( lub innej części )
  • około 1,5 l bulionu i zioła które lubisz ( ja dałam kilka liści szałwii, tymianku, lubczyku i pietruszki). Możesz zrobić bulion z kostki i użyć ziół suszonych jeśli nie masz świeżych.
  • 3-4 ząbki czosnku

ciasto:

  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki bardzo zimnej wody
  • 1/2 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka płatków chili (możesz dać mniej )
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka startego imbiru lub suszonego mielonego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • sól do smaku

sos w stylu buffalo :

  • 5 łyżek ostrego, dobrej jakości ketchupu
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka octu 10%
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu tabasco (możesz pominąć lub dodać mniejszą ilość jeśli nie lubisz zbyt ostrego smaku)
  • 2 łyżki masła
dodatkowo:
  • mąka do obtoczenia pałek około 1 szklanki
  • woreczek lub reklamówka
  • smalec lub olej do smażenia (na smalcu wychodzą bardziej chrupiące i mniej tłuste)




W garnku zagotuj bulion. Jak zacznie wrzeć dodaj zioła i włóż pałki z kurczaka. Przykryj pokrywką, wyłącz gaz i trzymaj w tej gorącej kąpieli około 30 minut. Po czym wyłów pałki i odstaw do ostygnięcia i osuszenia. Ten zabieg sprawił że udka szybko i równo się usmażą i nie będą krwawe przy kości.

W misce umieść wszystkie składniki z listy ciasto i wymieszaj rózgą na gładkie ciasto. Ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego, więc w razie potrzeby dolej wody lub dosyp mąki. Całkiem ostudzone udka zanurz w cieście. Następnie wrzuć do woreczka mąkę. Umieść w nim pałki, zamknij i intensywnie potrząsaj. Udka pokryją się równomiernie mąką, a ty zaoszczędzisz sobie sprzątania kleistego ciasta 😉

Wyjmij obtoczone udka z woreczka i ułóż na talerzu. W międzyczasie rozgrzej na patelni dużą ilość tłuszczu. Tak żeby udka zanurzyły się w nim więcej niż w połowie. Smaż na intensywnie złocisty kolor, co jakiś czas obracając. Gotowe wyjmij i odstaw na kratce lub ręczniku żeby odprowadzić nadmiar tłuszczu. W małym rondelku umieść wszystkie składniki z listy sos a’la buffalo.

Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Jak wszystko się połączy w jednolity sos, wyłącz gaz. Udka serwuj polane lub obtoczone w sosie a’la buffalo na gorąco z dowolnymi dodatkami. Są naprawdę wyśmienite, soczyste, chrupiące i przyjemnie pikantne. Smacznego!

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *