Pikantne udka w stylu buffalo
Buffalo Wings dużo osób zna, ja uwielbiam 😉 Ten przepis jest luźna inspiracja i w zasadzie ma niewiele z nimi wspólnego . Poza pysznym smakiem i jeszcze pyszniejszym, lepkim ,aromatycznym sosem 😉 Przepis wygląda skomplikowanie ale zdziwisz się jak jest prosty. Polecam udka w stylu buffalo, bo mimo, że jest z nimi ciut zabawy to nie zawiodą smakiem 😉
składniki dla 3 osób:
- 6 pałek z kurczaka ( lub innej części )
- około 1,5 l bulionu i zioła które lubisz ( ja dałam kilka liści szałwii, tymianku, lubczyku i pietruszki). Możesz zrobić bulion z kostki i użyć ziół suszonych jeśli nie masz świeżych.
- 3-4 ząbki czosnku
ciasto:
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki bardzo zimnej wody
- 1/2 szklanki maślanki lub kefiru
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka płatków chili (możesz dać mniej )
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka startego imbiru lub suszonego mielonego
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- sól do smaku
sos w stylu buffalo :
- 5 łyżek ostrego, dobrej jakości ketchupu
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 1 łyżka octu 10%
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka sosu tabasco (możesz pominąć lub dodać mniejszą ilość jeśli nie lubisz zbyt ostrego smaku)
- 2 łyżki masła
dodatkowo:
- mąka do obtoczenia pałek około 1 szklanki
- woreczek lub reklamówka
- smalec lub olej do smażenia (na smalcu wychodzą bardziej chrupiące i mniej tłuste)
W garnku zagotuj bulion. Jak zacznie wrzeć dodaj zioła i włóż pałki z kurczaka. Przykryj pokrywką, wyłącz gaz i trzymaj w tej gorącej kąpieli około 30 minut. Po czym wyłów pałki i odstaw do ostygnięcia i osuszenia. Ten zabieg sprawił że udka szybko i równo się usmażą i nie będą krwawe przy kości.
W misce umieść wszystkie składniki z listy ciasto i wymieszaj rózgą na gładkie ciasto. Ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego, więc w razie potrzeby dolej wody lub dosyp mąki. Całkiem ostudzone udka zanurz w cieście. Następnie wrzuć do woreczka mąkę. Umieść w nim pałki, zamknij i intensywnie potrząsaj. Udka pokryją się równomiernie mąką, a ty zaoszczędzisz sobie sprzątania kleistego ciasta 😉
Wyjmij obtoczone udka z woreczka i ułóż na talerzu. W międzyczasie rozgrzej na patelni dużą ilość tłuszczu. Tak żeby udka zanurzyły się w nim więcej niż w połowie. Smaż na intensywnie złocisty kolor, co jakiś czas obracając. Gotowe wyjmij i odstaw na kratce lub ręczniku żeby odprowadzić nadmiar tłuszczu. W małym rondelku umieść wszystkie składniki z listy sos a’la buffalo.
Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Jak wszystko się połączy w jednolity sos, wyłącz gaz. Udka serwuj polane lub obtoczone w sosie a’la buffalo na gorąco z dowolnymi dodatkami. Są naprawdę wyśmienite, soczyste, chrupiące i przyjemnie pikantne. Smacznego!