Potrawka z kurczaka z dynią i szpinakiem
Pyszna delikatna potrawka z kurczaka . Aksamitny maślano-śmietankowy sos , dodatek dni i świeży szpinak.. To tygryski lubią najbardziej . Moi chłopcy uwielbiają to danie . Zazwyczaj podaję je z makaronem muszelki , ale zdarza mi się zaserwować potrawkę z ryżem 😉 Generalnie nie ma większego znaczenia z czym ją podamy , zawsze smakuje wybornie . Danie proste i szybkie w wykonaniu . Polecam jako ciekawe urozmaicenie domowych obiadów 😉
Składniki na 3 osoby :
- 3 pojedyńcze , małe filety z piersi kurczaka
- 2 garście świeżych liści szpinaku
- kawałek dyni , najlepiej piżmowej ( tyle ile lubicie , 2-3 plastry 😉 )
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- mielona kurkuma w ilości mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki , bardzo płaskiej
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany kremówki 30 %
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- sól , pieprz do smaku
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę dowolnej wielkości . Najlepiej zrobić niezbyt małą , tak żeby nie zgubić smaku mięsa w sosie 😉 Cebulę siekamy dowolnie . Czosnek wyciskamy praską , a dynię obieramy i kroimy w drobniutką kostkę . Na rozgrzanym maśle rumienimy cebulę z czosnkiem . Następnie dodajemy kurczaka , gałkę muszkatołową , kurkumę , miód , dynię , sól do smaku i ponownie smażymy . Jak kurczak przestanie być surowy , wlewamy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu chwilę , około 5 -6 minut aż sos samoczynnie się zagęści .
Wyłączamy gaz i do gorącej potrawki wsypujemy świeży szpinak . Już nie gotujemy tylko mieszamy , liście zmiękną w gorącym sosie . Gotowanie świeżego szpinaku pozbawiło by go wszystkiego co jest w nim najcenniejsze , więc unikajcie tego 😉 Na koniec doprawiamy pieprzem i gotowe ,można podawać . Potrawka z kurczaka smakuje doskonale z dowolnymi dodatkami ,takimi jak ryż , makaron czy nawet ziemniaki 😉 Smacznego !