Potrawka z serduszek drobiowych
Potrawka to zdecydowanie ulubione danie moich chłopców , od najmłodszych lat . Wcinali by to na okrągło , ja tak sobie za tym przepadam , dla mnie jest zbyt delikatne ,no ale dzieciaki rządzą więc musi być 😉 Serce na dłoni i na talerzu…
Skład niezbędny :
1 kg serduszek drobiowych 100 ml śmietanki słodkiej pół opakowania groszku z marchewką -mrożonego 1 kostka rosołowa drobiowa , 1 łyżeczka czubata Vegety sól,pieprz do smaku szczypta czosnku granulowanego 1 łyżka masła ( to cały sekret smaku 😉 ) 1 łyżeczka mąki do zaklepania sosu
Serduszka oczyszczamy z farfocli i innych obrzydliwości, żeby potrawka nie stała się potworna 😉 . W garnku rozpuszczamy masełko i wrzucamy serduszka dusimy ,mieszając aż odparuje cały sok ,który puszczają po wrzuceniu do gara serduszka . Po odparowaniu nadmiaru soku , podsmażamy aż lekko zezłocimy serduszka i dolewamy około 0,5 l wody , wrzucamy kostkę bulionową ,Vegetę,czosnek ,ewentualnie sól jeśli jest zbyt mdłe i dusimy aż serduszka zmiękną . Następnie dorzucamy groszek z marchewką i dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut -aż groszek będzie ugotowany ( w razie potrzeby ,gdyby sosu robiło się zbyt mało uzupełniamy garnek wodą bo inaczej potrawka się przypali ) . W kubeczku rozprowadzamy śmietanę z mąką , tak aby nie było grudek ( blender może nam skutecznie pomóc ) i wlewamy do sosu celem jego zagęszczenia .Gotujemy jeszcze około 5 minut na bardzo małym ogniu, żeby potrawka nabrała ostatnich smaków i gotowe . Podajemy jak ,kto lubi ..moje szkraby wcinają to danie tylko z makaronem , ale potrawka równie dobrze smakuje w towarzystwie buły lub ziemniaków 😉 Smacznego
Bardzo lubię serduszka, w ogóle lubię podroby. Pyszne danie 🙂
Dziękuje za świetny pomysł na serduszka 🙂