Potrawka z serduszek drobiowych

Potrawka z serduszek drobiowych 

Potrawka to zdecydowanie  ulubione danie moich chłopców , od najmłodszych lat . Wcinali by to na okrągło , ja tak sobie za tym przepadam , dla mnie jest zbyt delikatne ,no ale dzieciaki rządzą więc musi być  😉 Serce na dłoni i na talerzu…

IMG_9614 (640x427)

Skład niezbędny :

1 kg serduszek drobiowych                                                                                                                       100 ml śmietanki słodkiej                                                                                                                       pół opakowania groszku z marchewką -mrożonego                                                                              1 kostka rosołowa drobiowa , 1 łyżeczka czubata Vegety                                                          sól,pieprz do smaku                                                                                                                              szczypta czosnku granulowanego                                                                                                           1 łyżka masła ( to cały sekret smaku 😉 )                                                                                                   1 łyżeczka mąki do zaklepania sosu

IMG_9588 (640x427)

Serduszka oczyszczamy z farfocli i innych obrzydliwości, żeby potrawka nie stała się potworna  😉  . W garnku rozpuszczamy masełko i wrzucamy serduszka dusimy ,mieszając aż odparuje cały sok ,który puszczają po wrzuceniu do gara serduszka . Po odparowaniu nadmiaru soku , podsmażamy aż lekko zezłocimy serduszka i dolewamy około 0,5 l wody , wrzucamy kostkę bulionową ,Vegetę,czosnek ,ewentualnie sól jeśli jest zbyt mdłe i dusimy aż serduszka zmiękną . Następnie dorzucamy groszek z marchewką i dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut -aż groszek będzie ugotowany ( w razie potrzeby ,gdyby sosu robiło się zbyt mało uzupełniamy garnek wodą bo inaczej potrawka się przypali ) . W kubeczku rozprowadzamy śmietanę z mąką , tak aby nie było grudek ( blender może nam skutecznie pomóc )    i wlewamy do sosu celem jego zagęszczenia .Gotujemy jeszcze około 5 minut na bardzo małym ogniu, żeby potrawka nabrała ostatnich smaków  i gotowe . Podajemy jak ,kto lubi ..moje szkraby wcinają to danie tylko z makaronem , ale potrawka równie dobrze smakuje w towarzystwie buły lub ziemniaków 😉 Smacznego

IMG_9608 (640x427)

 

2 thoughts on “Potrawka z serduszek drobiowych”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *