Pstrąg po Wenecku , prosta pieczona ryba
Ryby są pyszne i zdrowe , choć ja osobiście wolę je łowić niż jeść;) Moi chłopcy uwielbiają pstrąga , szczególnie tego najprostszego , pieczonego z dodatkiem masła i octu jabłkowego . Obowiązkowo nadziewany koprem , czosnkiem i tłuczonym pieprzem . Wyśmienite danie , szybkie w przygotowaniu i dobre na każdy dzień . Z dowolnymi dodatkami tworzy wystawny obiad , eleganckiego grilla lub pyszną kolację 😉 Polecam !
Składniki na 4 osoby :
- 4 średniej wielkości pstrągi
- 1 kostka masła
- pęczek koperku
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka tłuczonego ,czarnego pieprzu
- sól do smaku
- 5 ząbków czosnku
Pstrągi oczyszczamy z łusek . W sklepach są zazwyczaj patroszone i nie wymagają tej czynności 😉 I dobrze to nie jest najmilsze i najbardziej pachnące zajęcie na popołudnie 😉 Płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Kostkę masła przecinamy na pół . Jedną połówkę zużywamy do przyrządzenia ryb, a drugą do sosu. Nacinamy każdą rybę w poprzek z obu stron , solimy . Do środka każdej ryby wkładamy tłuczony pieprz, po jednym wyciśniętym praską ząbku czosnku , kilka gałązek kopru i masło .
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C . Do gorącego wkładamy ryby położone na ruszcie ,żeby był obieg powietrza ,co powoduje że się pieką , a nie duszą . Pieczemy do momentu aż się ładnie zrumienią , około 15 minut , ale dokładny czas zależy od wielkości -wagi użytych ryb . Pozostałe masło roztapiamy , dodajemy do niego ocet jabłkowy i wyciśnięty ząbek czosnku . Mieszamy . Upieczone gorące ryby polewamy sosem z masła i serwujemy na gorąco . Smacznego !