Quiche z pieczarkami i kurczakiem
Latem często robię ta potrawę , tak jak tarty , jest doskonały na zimno i na ciepło , a do tego bardzo wydajny , jeśli chodzi o porcje 😉 Jednym załatwiam obiad i kolację , bo zawsze zostaje kawałeczek . Składniki można komponować dowolnie , wbrew pozorom , nie jest to pracochłonna potrawa . Przy pierwszej próbie takie się wydaje , ale kolejny raz już nie sprawia żadnych trudności . Polecam , naprawdę smaczne i efektowne danie .
Składniki :
ciasto :
- 250 g mąki (pszennej tortowej)
- 1 łyżeczka soli
- 150 g masła, zimnego
- 1 jajko
masa jajeczna:
- 200 g śmietanki 30%
- 100 g twarogu półtłustego
- 50 ml mleka
- 2 jajka całe
- 3 żółtka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól do smaku
farsz :
- 1 filet z kurczaka
- 150 g boczku wędzonego
- 8 pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 -4 liście z ogonkami buraka naciowego
- 2 ząbki czosnku
Masło siekamy , dodajemy do niego mąkę , sól i zagniatamy w kruszonkę . Dodajemy jajko i wyrabiamy na gładką masę , jak już zacznie odchodzić od rak , formujemy kulę , owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut . Teraz możemy przygotować składniki na farsz . Kurczaka , cebulę , pieczarki , boczek i liście z łodygami kroimy w równe kawałki ( jak na zdjęciu ) . Podsmażamy na patelni boczek razem z cebulką , jak już będą rumiane , wkładamy pieczarki -smażymy mieszając około 2-3 minut , dodajemy kurczaka , solimy , pieprzymy i dodajemy wyciśnięty praską czosnek. Smażymy całość jeszcze około 6 minut .
Odstawiamy do przestygnięcia . Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i blanszujemy na nim posiekane liście , doprawiając lekko solą i pieprzem . Dodajemy je do pozostałych składników i mieszamy . Teraz czas wyjąć schłodzone ciasto i rozwałkować je na okrągły placek , większy niż forma w której ma się piec . Grubość ciasta po rozwałkowaniu , powinna wynosić około 0,5 cm . Delikatnie układamy ciasto w wysmarowanej tłuszczem formie , nakłuwamy widelcem , wykładamy folią i wysypujemy grochem lub fasolą -ważne, żeby nie wyrosło ( groch , czy fasola posłużą nam do kolejnych jeśli je przechowamy ) . Piekarnik nagrzewamy do 180 C i do gorącego wstawiamy spód , najlepiej na niższą półkę .
Pieczemy 15 minut . Wyjmujemy , ściągamy folię z ziarnami ( odkładamy , może kiedyś się przyda do drugiego wypieku ) , wkładamy ponownie do piekarnika na 13 minut . Po tym czasie wyjmujemy ciasto i stawiamy do przestygnięcia . Składniki na masę łączymy ze sobą i miksujemy mikserem na średnich obrotach , tylko tyle ,żeby się połączyły . Na cieście układamy podsmażony farsz , zalewamy masą jajeczną i wstawiamy ostatni raz do piekarnika na 30 minut , temperatura jak poprzednio 180 C -piekarnik gorący . Po upływie tego czasu quiche jest gotowe , lepiej się kroi jak troszkę przestygnie 😉 Smacznego 😉
Proszę podać rozmiar tortownicy.
28 cm taka dość duża . Pozdrawiam 😉
Ciekawy przepis. Trochę inaczej robię quiche, ale podoba mi się Twój przepis 🙂