Roladki tymiankowo- cytrynowe z podudzia
Roladki tymiankowo-cytrynowe , to wykwintne , ale proste danie , które ma charakterystyczny nietypowy smak . Wprowadzi nutę świeżości w każde skostniałe menu , a także zaskoczy miło gości . Lubię je także za bardzo apetyczny wygląd i smakowity zapach , którym wypełnia się dom podczas pieczenia… 😉 No a domownicy ..oni lubią kurczaka pod każda postacią 😉
Składniki na 6 roladek :
- 6 podudzi z kurczaka ze skórą
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki cukru
- sól , pieprz do smaku ( najlepiej pieprz cytrynowy )
- olej do pieczenia
Podudzia z kurczaka filetujemy z kości . Następnie odwracamy wewnętrzną stroną do góry i posypujemy solą , tymiankiem oraz czosnkiem ,zawijamy ciasno , zakładając skórę wokół roladki ( jak na zdjęciu , układamy roladki na blaszce do pieczenia skropionej olejem . Do szklanki wyciskamy sok z jednej cytryny i rozpuszczamy w nim cukier . Polewamy tym sosem wierzch roladek , posypujemy solą ,tymiankiem i czosnkiem . Drugą cytrynę myjemy i kroimy razem ze skórką w cienkie plasterki , które także układamy na wierzchu roladek . Całość wkładamy do piekarnika i nakrywamy folią -tak pieczemy około 30 minut , po tym czasie zdejmujemy folię i pozwalamy roladkom się zrumienić i smakowicie przypiec . Gotowe , można podawać z jaśminowym ryżem lub z cytrynowym risotto .. 😉