Rzymskie podudzia z kurczaka
Rzymskie podudzia , są mocno napakowane suszonymi pomidorami z oliwy , prawie jak łydki rzymskiego legionisty mięśniami 😉 Oczywiście kurczak, już na nich, nigdzie , nie pomaszeruje , chyba, że do piekarnika lub naszego brzucha 😉 Smakowite kąski kurczaka , na obiad , kolację lub imprezę 😉
Składniki :
- 6 podudzi z kurczaka ze skórą
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie z bazylią
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól , chilli do smaku
Podudzia płukamy , osuszamy ręcznikiem papierowym . Pomidory wyjmujemy z oliwy ( oliwę zostawiamy ) , i wkładamy w każde podudzie , robiąc palcami kieszonkę między kością , a skórą . Czosnek wyciskamy do oliwy po pomidorach , dodajemy bazylię , mieszamy i nacieramy nią podudzia . Solimy , doprawiamy chilli do smaku , odstawiamy na godzinkę do lodówki .
Pieczemy w nagrzanym do 160 C piekarniku , przez około 40-50 minut , w razie potrzeby , można osłonić górę folią ,żeby się nie przypalały . Gotowe , można podawać np. z pomidorowym gnocchi 😉 Smacznego !