Schab nadziewany na szybko w plastrach a’la stek- danie w 10 minut
Czasami trzeba zrobić coś ciekawego ,a zarazem błyskawicznego , bez długiego pieczenia i doglądania… po prostu na wczoraj , ale z przytupem 😉 Wykonanie całości zajmuje około 10 minut ze smażeniem włącznie , tak więc ekspresik 😉
4 plastry schabu ( grubości około 1,5cm ) 200 g mielonego mięsa 1 ząbek czosnku , pieprz, sól , tymianek , papryka słodka i ostra masło i olej do smażenia
Mięso mielone, mieszamy z tymiankiem , czosnkiem wyciśniętym przez praskę i solą . W każdym plastrze schabu, robimy na środku dziurę nożem i wciskamy w nią mięso mielone ( powinno w efekcie końcowym wyglądać jak wielkie oko -jak na zdjęciu 😉 ) . Brzeg schabu obtaczamy w mieszance papryki ostrej i słodkiej oraz soli ( sól tylko do smaku ) . Na patelni rozgrzewamy olej z masłem ( dodatek oleju powoduje, że masło się nie przypala ) i kładziemy nasz schab – obsmażamy po 3 minuty z każdej strony . Powinien być gotowy , miękki , soczysty ale w pełni wypieczony . Smacznego ..dobrym dodatkiem jest np bigos , który mamy gdzieś w zakamarku lodówki , gdzie nawet nasz pingwin nie zagląda … 😉