Serowe kieszonki z piersi kurczaka
Serowe kieszonki z piersi kurczaka to prosta i szybka potrawa. Lubię takie przepisy szczególnie w ciągu tygodnia, kiedy czas jakby się kurczył lub nawet zanikał. Nie ma czasu na nic, a brzucho nie chce pomóc i walczy o swoje burcząc groźnie niczym rotwailer. Wtedy właśnie warto sięgnąć po szybki i nieskomplikowany przepis, właśnie taki jak serowe kieszonki 😉
składniki na 3 osoby:
- 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 6-7 pieczarek
- trochę startego sera, najlepiej o wyrazistym smaku
- mieszanka cząbru z tymiankiem w dowolnych proporcjach 😉
- granulowany czosnek
- sól, pieprz czarny do smaku
- olej najlepiej w sprayu do spryskania filetów i blaszki do pieczenia
- masło do smażenia pieczarek
Pieczarki pokrój, usmaż na maśle doprawiając solą i pieprzem do smaku. Filety przekrój na pół, ale nie do końca, tak aby utworzyły kieszonkę. Każdy posyp czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem do smaku. Ułóż na jednej połowie mięsa pieczarki, przykryj tartym serem i zamknij-złóż w kieszonkę. Blaszkę do pieczenia spryskaj lub natrzyj olejem, ułóż kieszonki i także spryskaj je tłuszczem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15-20 minut w zależności od wielkości filetów. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami np. z pieczonym kalafiorem, który także możesz upiec na tej samej blaszce co filety więc za jednym zamachem, obiad zrobi się sam 😉 Smacznego!
Robiłam podobne, lekko różniły się od tych które widać powyżej, ale smakują zapewne równie smacznie.