Smażone opieńki z pieczonym kurczakiem i makaronem w sosie
Opieńka miodowa -złoto jesieni , osobiście jest to jeden z moich ulubionych grzybów z uwagi na przyjemną strukturę podczas jedzenia ..to charakterystyczne jakby chrupanie- oczywiście nie piasku jak u gąski , tylko jędrnego kapelusza 😉 . No ale, żeby pochrupać , trzeba najpierw coś z nich upitrasić , proponuje , proste i szybkie danie obiadowe ,a do tego dość ładne i składne .. 😉
Skład dla 3 średnio -głodnych osób , dla bardzo głodnych nie dawać -tacy to pożrą i smaku nie poczują 😉
- Spora garść opieńki miodowej
- 1 połówka piersi z kurczaka
- mielona słodka papryka,sól do smaku
- pół średniej cebuli
- 100 ml słodkiej śmietanki 12 %
- szczypta mielonej gałki muszkatowej
- 2 ząbki czosnku ( niezbyt duże )
- łyżka masła
- natka pietruszki do dekoracji ,pieprz, makaron ( ja użyłam Casarecce )
Opieńki oczyścić i zagotować , cebulę drobno pokroić i wrzucić na patelnię z masłem , dodać grzyby i smażyć mieszając około 10 minut . Doprawić solą ,gałką , jednym wyciśniętym ząbkiem czosnku , zalać śmietanką i dusić na małym ogniu, aż wytworzy się gęsty sos . W między czasie, ugotować makaron . Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż, na dwie połówki i delikatnie rozklepać , natrzeć zmiażdżonym ząbkiem czosnku i papryką oraz solą -skropić olejem . W stawić do nagrzanego do 180 C piekarnika na 7 minut . Teraz trzeba już tylko rozłożyć makaron na talerze polać grzybami z sosem, na końcu udekorować piersią kurczaka pociętą w paski oraz natką pietruszki i pieprzem… Smacznego.. 😉 A może lampka wina do tego .. ?