Surówka z kapusty pekińskiej ze szpinakiem
Surówka z kapusty pekińskiej ze szpinakiem , to całkiem dobry pomysł na przystawkę do obiadu . Pasuje do wszelakiego mięsa . Świetnie wpisuje się także w kuchenne gusta wegetarian . Co najważniejsze jest niesamowicie pyszna i do tego bardzo zdrowa . Skutecznie uzupełni nam niedobory niektórych witamin , w końcu jest pełna świeżych surowych i zdrowych warzyw 😉 Polecam , szczególnie że bardzo szybko i łatwo się ją robi 😉
składniki
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 1 biała papryka
- 4 garście świeżych liści szpinaku
- 2 duże starte marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 mała puszka kukurydzy
- 4 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich ( mogą być też prowansalskie )
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- sól , pieprz do smaku
Kapustę pekińską, drobno szatkujemy , przekładamy do miski , solimy , mieszamy i odstawiamy na około 30 minut . Po tym czasie, kapusta powinna puścić sok i nieco zmięknąć . Sok odciskamy i wylewamy . Do kapusty dodajemy: startą na tarce o grubych oczkach marchew, pokrojoną drobno paprykę, cebulę , pomidory i odsączoną z zalewy kukurydzę . Na koniec liście szpinaku , wyciśnięty praską czosnek , miód, oliwę,ocet balsamiczny , zioła dalmatyńskie i sporo pieprzu do smaku 😉 Mieszamy wszystko najlepiej rękami , lekko ugniatając ,żeby warzywa puściły sok i zmiękły . Odstawiamy na około 20 minut i można serwować 😉 Smacznego !
Ooo… ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam, a uwielbiam szpinak. Coś dla mnie!