Surówka zdrowia z kiszonej kapusty
Wiadomo wszystkim że kiszona kapusta jest bardzo zdrowa , jak zresztą wszystkie kiszonki . Zawiera mnóstwo dobrych bakterii i witamin , które wspomagają nasz układ trawienny i odpornościowy . Układ trawienny, może nawet dostać turbo jeśli zafundujemy mu szklaneczkę soku z kapustki 😉 Czasem ten aspekt bywa użyteczny , nie polecam jednak podawać tego soku w dzbanku do obiadu , no chyba że macie tyle łazienek ilu domowników siedzi przy stole 😉 No ale wracając do surówki zdrowia , jest banalnie prosta i pyszna . Nie jest to odkrycie ale warto czasem odkopać stare dobre przepisy , żeby się nie kurzyły w kąciku tylko służyły naszym domownikom i nam 😉
Składniki :
- dwie garści kiszonej kapusty z marchewką ( najlepiej własnej 😉 )
- 1 czerwona cebulka
- 1 czerwone słodkie jabłko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego lub lipowego
- pieprz do smaku
Kapusta do tej surówki musi być naprawdę dobrej jakości , gdyż ona jest kręgosłupem dania 😉 Z kiepskiej , będzie smakować kiepsko , cudu nie będzie 😉 . Kapustę kroimy na mniejsze części ,żeby się nie ciągnęła . Dodajemy do niej starte ze skórka jabłko , siekaną cebulkę , olej , pieprz do smaku . Osobiście lubię go sporo sypnąć 😉
Delikatnie wygniatamy , mieszając . Odstawiamy na jakieś 30 minut żeby się przegryzła i to tyle . Prawda że przyjemnie szybka , a do tego smakuje doskonale z każdym mięskiem lub smażonymi kopytkami z okrasą 😉 Smacznego !