Szybka, duszona , młoda kapusta idealna do obiadu
Duszona młoda kapusta to idealna przystawka do letnich obiadów. Wydawało by się że jest tak prosta, że już nie da się jej udoskonalić. Jednak jeśli spróbujesz mojej wersji, możesz się zdziwić 😉 Niby zwyczajna ale… jednak inna. Mercedes, Mercedesowi nie równy 😉 Spróbuj i przekonaj się sam !
składniki:
- 1 mała, główka młodej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- sól, pieprz biały do smaku (jeśli nie lubisz białego, użyj czarnego )
- 1 duża łyżka masła
Kapustę oczyść, pokrój jak Ci się uda, najlepiej dość drobno. Ja zużywam nawet te ciemnozielone liście brzegowe. Dają potrawie nieco pikantniejszy, wyrazisty smak 😉 No i oczywiście nic się nie marnuje 😉 Na patelni rozgrzej masło, wrzuć na nie wyciśnięte praską ząbki czosnku. Przeturlaj je na maśle krótko, tylko tyle żeby zapachniało czosnkiem 😉
Teraz dorzuć kapustę i mieszając, smaż na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodaj sok z cytryny, miód, śmietankę i podduś mieszając aż kapusta lekko zmięknie. Około 10 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Serwuj na gorąco do dowolnego dania obiadowego ;). Smacznego!