Szynka ,duszona w sosie śmietanowym z boczniakami
Szynka wieprzowa , na ogół, jest dość łatwo dostępna , a do tego , często tania . Świetny kawał mięsa , bez kości , aczkolwiek niektórym lubi płatać figle i wychodzić sucha . Poniższy przepis jest bardzo prosty , a szynka przyrządzona według niego , jest krucha , mięciutka i aromatyczna . Sos aksamitny i mocno esencjonalny od wspaniałych boczniaków , które obecnie są moim ulubionym grzybem . Pewnie dlatego ,że sama je hoduję ,do czego również Was , niezmiennie zachęcam 😉 Polecam , naprawdę dobra i prosta potrawa 😉
Składniki :
- 1 kg szynki wieprzowej – wybrać ładny, spójny kawałek -tzw kulkę
- 4 duże cebule
- 0,4 kg boczniaków
- 300 ml śmietany kremówki
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka, słodkiej musztardy , najlepiej figowej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżka, smalcu wieprzowego
- 1/2 szklanki bulionu ( może być z kostki , drobiowy lub cielęcy )
Szynkę oczyszczamy z wszelkich farfocli i błon . Kroimy na grube 1,5 cm plastry . Obsmażamy każdy , z obu stron , na złoty kolor , przekładamy do brytfanki . Cebulę , obieramy , siekamy , smażymy na smalcu , pozostałym ,po obsmażaniu mięsa . Jak zmięknie i się zrumieni ( uwaga ,nie może, być zbyt ciemna, bo sos , wyjdzie nie apetyczny i gorzkawy ) .Na mięsie w brytfance ,układamy po kawałku masła , na każdy kawałek mięsa kładziemy masło . Przysypujemy cebulą , solimy , pieprzymy , doprawiamy czosnkiem,wlewamy 1/2 szklanki bulionu i dusimy pod szczelnym przykryciem w piekarniku . Temperatura 160 C , czas duszenia, około półtorej godziny z termoobiegiem. Boczniaki kroimy w paski , podsmażamy na maśle na patelni . W momencie kiedy uzyskają , smakowite , brązowe przysmażenia , wlewamy śmietankę , dodajemy musztardę , mieloną gałkę muszkatołową , pieprz i sól do smaku . Mieszamy , zestawiamy z ognia . Jeśli mięso jest już miękkie , wyjmujemy je z brytfanki , zbieramy z niego cebulkę , wkładamy do rondelka i wlewamy do niego także , cały wywar powstały podczas duszenia mięsa . Rozdrabniamy wszystko blenderem , na gładki sos i łączymy z boczniakami . Wieprzowinę , ponownie umieszczamy w brytfance . Zalewamy boczniakami z sosem i wkładamy, ponownie do piekarnika , w temperaturę 160 C ,na jeszcze około 30 minut . Gotowe ,podajemy tak , aby na każdym kawałku szynki ,leżała spora porcja sosu i boczniaków . Można posypać szczypiorkiem . Smacznego ! 🙂