Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką

4.9/5 - (30 votes)

Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką

Wiejski bigos , jest najlepszy , to taka wersja kapusty na bogato 😉 Ostatnio ,dość często trafiam w sklepach na promocję, łopatki wieprzowej . Więc złożyło się idealnie , a do tego ciągle jeszcze jest sezon na młodą kapustę – w sklepach , bo w ogrodzie dopiero będzie…. 😉  Potrawa jest bardzo prosta i  smaczna , taki jednogarnkowiec . Ogromnie, lubię tego typu, świeże dania , polecam , może i Wam przypadnie do gustu .

Składniki :
  • 1 duża główka , młodej kapusty
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kawałek wędzonej słoninki -koniecznie , boczek, daje zupełnie inny smak ( troszkę większy od  pudełka zapałek , dla smaku 😉 )
  • 1 mała marchewka
  • 3 cebule , średniej wielkości
  • 1 łyżeczka , słodkiej wędzonej papryki
  • 1 szklanka bulionu cielęcego ( może być z kostki )
  • 2 pomidory
  • sól , pieprz do smaku





Kapustę szatkujemy , dość drobno . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Łopatkę oczyszczamy , kroimy w średniej wielkości kawałki . Słoninę siekamy drobno jak się da . Pomidory sparzamy wrzątkiem , obieramy ze skórki i kroimy najdrobniej jak można .  W garnku wytapiamy słoninę , jak puści tłuszcz , podsmażamy na nim pokrojoną cebulę, razem z łopatką . W momencie , kiedy łopatka będzie rumiana , solimy  , dodajemy kapustę , marchew , pomidory , i zalewamy wszystko ,szklanką bulionu . Dusimy pod przykryciem , na małym ogniu do momentu , aż mięso zmięknie. Co jakiś czas warto delikatnie zamieszać  . Pod koniec duszenia , doprawiamy wędzoną papryką  i pieprzem . Dusimy jeszcze około minuty – dwóch . Serwujemy jako samodzielne danie lub przystawkę . Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *