Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką
Wiejski bigos , jest najlepszy , to taka wersja kapusty na bogato 😉 Ostatnio ,dość często trafiam w sklepach na promocję, łopatki wieprzowej . Więc złożyło się idealnie , a do tego ciągle jeszcze jest sezon na młodą kapustę – w sklepach , bo w ogrodzie dopiero będzie…. 😉 Potrawa jest bardzo prosta i smaczna , taki jednogarnkowiec . Ogromnie, lubię tego typu, świeże dania , polecam , może i Wam przypadnie do gustu .
Składniki :
- 1 duża główka , młodej kapusty
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 kawałek wędzonej słoninki -koniecznie , boczek, daje zupełnie inny smak ( troszkę większy od pudełka zapałek , dla smaku 😉 )
- 1 mała marchewka
- 3 cebule , średniej wielkości
- 1 łyżeczka , słodkiej wędzonej papryki
- 1 szklanka bulionu cielęcego ( może być z kostki )
- 2 pomidory
- sól , pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy , dość drobno . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Łopatkę oczyszczamy , kroimy w średniej wielkości kawałki . Słoninę siekamy drobno jak się da . Pomidory sparzamy wrzątkiem , obieramy ze skórki i kroimy najdrobniej jak można . W garnku wytapiamy słoninę , jak puści tłuszcz , podsmażamy na nim pokrojoną cebulę, razem z łopatką . W momencie , kiedy łopatka będzie rumiana , solimy , dodajemy kapustę , marchew , pomidory , i zalewamy wszystko ,szklanką bulionu . Dusimy pod przykryciem , na małym ogniu do momentu , aż mięso zmięknie. Co jakiś czas warto delikatnie zamieszać . Pod koniec duszenia , doprawiamy wędzoną papryką i pieprzem . Dusimy jeszcze około minuty – dwóch . Serwujemy jako samodzielne danie lub przystawkę . Smacznego !