Wigilijne pierogi z grochem i kapustą
Znasz na pewno taką wigilijna potrawę jak groch z kapusta 😉 Jest smaczna, ale wyobraź ją sobie w pierogach z dodatkiem grzybów leśnych.. Mniam to dopiero petarda 😉 A jeśli jeszcze podsmażysz te pierożki na masełku to już prawdziwa ambrozja. Polecam Ci ten przepis jeśli tak jak ja, wolisz pomęczyć się w kuchni i zjeść domowe pierogi 😉
składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody )
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju
- sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki )
- szczypta cukru – około 1/2 płaskiej łyżeczki
farsz:
- 1/2 szklanki surowego łuskanego grochu
- 1/2 małej główki, białej kapusty
- 0,5 kg kiszonej kapusty z marchewką
- 1 garść suszonych podgrzybków
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
- sól, czarny pieprz do smaku
dodatkowo:
- masło do duszenia farszu i smażenia pierogów
Kapustę drobno poszatkuj umieść w garnku z 2 łyżkami masła. Dodaj do niej groch, pokruszone suszone grzyby i kiszoną kapustę. Wsyp wszystkie przyprawy z listy „farsz” oraz wyciśnięte praska ząbki czosnku. Duś pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu aż groch i kapusta będą miękkie. W razie potrzeby możesz podlać wodą, gdyby zbyt gęstniał. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej farsz przygotować dzień wcześniej, łatwiej się go wtedy nakłada 😉 Składniki z listy „ciasto” umieść w maszynie do wyrabiania i wyrób na gładką masę. Jeśli nie masz maszyny, włóż do miski i wyrób ręcznie.
Uważaj tylko podczas dodawania gorącej wody, żeby się nie poparzyć. Ciasto odstaw przykryte ściereczka na około 30 minut, żeby odpoczęło i nabrało elastyczności. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wytnij z niego szklanką okrągłe placki. Rozluźnij palcami nadziewaj czubatą łyżeczką farszu, lepiąc pierożki 😉
Gotowe pierogi wrzuć na wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Odłów, zahartuj zimną wodą jak w przypadku makaronu. Przelewając nią pierogi na sicie aż całkiem ostygną. Przed podaniem podsmaż koniecznie na maśle na złoty kolor 😉 Smacznego!