Zabielana zupa z młodej kapusty
Zupa , jest nieodłącznym elementem, letnich obiadów , szczególnie w tygodniu i w upały . Oczywiście królują te warzywne , sezonowe jak : szczawiowa , koperkowa, pomidorowa, owocowa i właśnie ta z młodej kapusty . Inne nie przejdą ,zbyt ciężkie na lato 😉 Zabielana zupa z kapusty to nic innego, jak lekki kapuśniaczek , delikatny w smaku. Gotowany na kościach drobiowych ,jest też chudy , ale bardzo aromatyczny . Zupę tą, można serwować ciepłą , nie koniecznie gorącą , co latem bywa istotne 😉 Prościutki , zwyczajny przepis na nadzwyczaj smaczną zupę , polecam 😉
Składniki :
- 1 główka młodej kapusty , raczej mała
- 1 marchewka
- 1 pasternak
- 1 cebula
- 2 korpusy z kurczaka ( tak zwana porcja rosołowa 😉 )
- świeży koperek do posypania
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 – 3 ząbki czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 50 ml słodkiej śmietanki
Korpusy z kurczaka , płukamy pod bieżącą wodą , umieszczamy w garnku , zalewamy około 2,5 – 3 l wody . Dodajemy do nich , wyciśnięty praską czosnek , sól do smaku i pokrojoną cebulkę . Gotujemy około 30 minut . Po tym czasie wyciągamy korpusy , obieramy z mięsa ( ja czasami nie wyciągam tylko zostawiam , bo lubię skubać mięsko z kości 😉 ) Mięso zostawiamy , kosturki dla psa 😉 .Warzywa obieramy , kroimy w dowolne kawałki , wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem z kurczaka . Koniecznie na wrzątek , wtedy kapusta pozostanie ładnie ,żywo zielona 😉 Gotujemy ponownie , na małym ogniu około 30 minut . Doprawiamy solą , gałką muszkatołową i pieprzem do smaku . Na koniec , na 2 minuty przed wyłączeniem gazu , wlewamy śmietankę . Podajemy obficie posypana koperkiem , niekoniecznie gorącą , letnia smakuje lepiej , w upalne dni .. 😉 Smacznego !