Złoty orientalny kalafior
Złoty kalafior to coś w rodzaju curry ale nie do końca . Ma piękną złocistą barwę i niesamowite aromaty . Doskonale nadaje się na danie główne ale jako przystawka także jest ok. Moi chłopcy lubią tą potrawę szczególnie jeśli podaję ją z chlebkiem pita i kebabem . Polecam jest prosta , efektowna a dzięki kurkumie i czarnuszce bardzo zdrowa 😉
Składniki :
- 1 kalafior
- 3 żółte pomidory , mięsiste
- 2 strąki żółtego chilli
- 1 cebula
- 1 łyżka curry
- 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka asafetydy
- 1/2 puszki , gęstego mleka kokosowego ( 82 % )
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól do smaku
- nasiona czarnuszki do dekoracji
Kalafior dzielimy na różyczki , obgotowujemy w gorącej posolonej wodzie . Ma być lekko miękki . Odcedzamy z wody , studzimy .W głębszej patelni rozgrzewamy masło , wsypujemy na gorące asafetydę , mieszamy dorzucamy cebulę . Mieszamy i podsmażamy do momentu aż zmięknie , dodajemy kalafiora , pokrojone w kostkę pomidory ,siekane chilli , wyciśnięty praską czosnek .
Doprawiamy curry , miodem ,solą . Smażymy mieszając przez chwilę , do momentu aż pomidory się rozpadną . Na koniec wlewamy mleko kokosowe i po pięciominutowym duszeniu , danie jest gotowe . Dekorujemy czarnuszką , serwujemy na gorąco najlepiej z chlebkiem pita 😉 .Smacznego !