Zupa z czarnej fasoli z porem i pęczakiem
Czarna fasola jest troszkę niewdzięcznym produktem z uwagi na właściwości barwiące wodę podczas gotowania , na gaciowy – bury kolor , starej szmaty . Dlatego zupa z jej udziałem , jest niezwykle pożywna i zdrowa , ale na pewno nie ładna i jakoś trzeba z tym żyć . Przekonywałam dzieci chyba z miesiąc ,żeby spróbowali , bo twierdzili ,że to wygląda jak pomyje , ale jak już raz umoczyli dzióbki , to już poszło i teraz pałaszują bez oporów z komentarzem ” o dzisiaj gaciowa zupa – fajnie ” 😉 . Ten przepis jest także wyjątkowo smaczny i dość prosty , poza tym zawiera wszystko co zdrowe i pełne błonnika , pęczak, fasola , por itd , w zasadzie wystarczy pilnować , by zupa nie wykipiała i to wszystko 😉
Składniki na średni garnek :
- 1 korpus z kurczaka lub inne kosturki do obgotowania
- 1 marchewka
- 1 por ( biała część )
- 1/2 szklanki drobnej czarnej fasoli ( suchej )
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 1/2 szklanki drobnej białej fasoli ( suchej)
- sól , pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu ( uwaga jogurt może się zważyć )
Korpusik płukamy, oczyszczamy z farfocli i innych okrutności , wkładamy do garnka i zalewamy wodą , dodajemy do niego kostki warzywne , sól i gotujemy do momentu , aż resztki mięsa zaczną odpadać od kości . Odławiamy korpusik , obieramy z mięsa , a mięso odstawiamy do późniejszego dodania z powrotem do zupy . Do wywaru z mięsa dodajemy , fasolę , kaszę i pokrojonego w drobne kawałki pora oraz marchewkę . Doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku solą i pieprzem , gotujemy , aż fasola i kasza będą miękkie . Na minutę przed końcem gotowania dorzucamy obrane z kości mięso . Na koniec wyłączamy gaz , dodajemy śmietankę lub jogurt , mieszamy i podajemy . Zupa ma naprawdę wspaniały smak i syci na długo , a do tego jest bardzo , bardzo zdrowa…tylko ten nieszczęsny kolor 😉 . Smacznego 😉