Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki
Jest to jedna z najłatwiejszych i najsmaczniejszych zarazem, zup wegetariańskich . Nie oczywiście ,że nie jestem wegetarianką , o czym świadczy , choćby ilość, mięsnych wpisów na blogu 😉 No ale wbrew ,na szczęście zdrowym ,żołądkom moich dzieci , mój nie jest już tak liberalny i czasami potrzebuje czegoś lekkiego , a zupy są doskonałe . Prosta i szybka zupa , o nietuzinkowym smaku , na każdą porę roku 😉
Składniki :
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 czerwone papryki – mięsiste
- 5 szklanek wody
- 3 kostki rosołowe jarzynowe
- 1 duża marchewka lub dwie mniejsze
- 1 średnia cebula
- 1 ziemniak
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 – 2 łyżeczki przyprawy garam masala ( w zależności jak intensywny smak lubicie , najlepiej dodać jedną , spróbować i zdecydować , czy sypnąć drugą 😉 )
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 płaska łyżeczka chilli lub mniej jeśli, inie lubicie ostrych przypraw
- ewentualnie sól do doprawienia – czasem wystarczają kostki
Cebulę drobno siekamy , marchewkę, paprykę , ziemniaka , kroimy , oba warzywa podsmażamy na klarowanym maśle z dodatkiem garam masali i curry , aż delikatnie się zrumienią . Zalewamy wodą , dodajemy kostki rosołowe , chilli oraz soczewicę . Można dosolić do smaku . Gotujemy do momentu , aż soczewica zacznie się rozpadać . Na koniec, całość blendujemy na gładki krem i gotowe , można podawać z siekaną kolendrą lub natką pietruszki . Smacznego 😉
przepyszne połączenie składników. zupa musiała wyjśc pysznie 🙂